Odată cu numirea noului ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, au apărut discuții în spațiul public privind retragerea unor atribuții aparținând Departamentului pentru Situații de Urgență, implict lui Raed Arafat. Atât Rafila, cât și Arafat neagă o dispută în acest sens, însă declară că sunt discuții pentru crearea unui sistem mai bun. ”DSU nu este un om. Dacă problema e șeful, scapi de el, dar păstrezi sistemul”, a declarat Arafat.

DSU are atribuții stabilite prin lege, DSU nu se bagă în Ministerul Sănătății. DSU este entitatea care preia și întocmește proiectul de hotărâre al CNSU, proiect discutat de CNSU, în care Ministerul Sănătății e membru. Oricând poate bloca o hotărâre. DSU nu este un om, iar un om nu va fi niciodată suficient pentru oprirea pandemiei”, a explicat Arafat, invitat la Digi24.

Arafat insistă că DSU acționează după propunerile transmise de INSP și întotdeauna apelează la Ministerul Sănătății și IGSU pentru luarea unor hotărări.

Acesta a ținut să menționeze că propunerea testării românilor care se întorc din zone roșii a venit din partea INSP-ului, nu a fost o inițiativă a DSU. În plus, Ministerul Sănătății cunoștea această propunere. Odată ajunși în ședință, reprezentanții instituțiilor au constatat că trebuie reanalizată opțiunea, astfel încât să poată fi implementată corect în România.

”DSU are un șef, dar asta nu înseamnă că acest șef joacă totul de pe propriul plan. Apărarea, Internele, Sănătatea au funcționat foarte bine împreună, au fost salvate vieți, e un sistem bun în vreme de pandemie. Obligația noastră este să aplicăm legile în folosul cetățeanului, iar pentru asta trebuie să colaborăm”, a mai spus Arafat.

Acesta insistă că DSU are două mari directive de respectat: coordonare și comandă unică în situații de urgență, pentru care Arafat dă exemplu situațiilor în care a fost sunat la orele 2-3:00 dimineață, deoarece anumite spitale au rămas fără oxigen.

”Nu a fost un ministru al Sănătății cu care să nu vorbesc. Puțină lume știe care e întreaga procedura din spatele pandemiei și nu mă miră că noii miniștrii nu știu toate procesele. Vom discuta și vom vedea ce schimbări vom face pentru ca lucrurile să meargă mai bine”, a mai spus Arafat.

Valul cinci în România: Omicron sau Delta și Omicron

Arafat a precizat că se așteaptă la creșteri ale numărului de cazuri începând cu luna ianuarie 2022, din cauza mobilității din jurul sărbătorilor de iarnă.

Totodată, acesta a estimat că valul cinci va fi dominat fie de varianta Omicron, fie de o combinație între Omicron și Delta.

Săptămâna viitoare vom afla noi măsuri ce ar putea fi impuse în țara noastră în această perioadă. Pe noi ne ajută puțin și faptul că nu avem zboruri directe către zonele afectate, Africa de Sud, mai exact. Însă, cu siguranță, vom avea și noi infecții cu Omicron.

Raed Arafat, șeful DSU

Sursa foto: Guvernul României/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri