Certificatul COVID (pașaportul verde sau certificatul de vaccinare) nu este încă obligatoriu în România, deși majoritatea statelor europene au recurs la această variantă. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că se lucrează la un draft de lege, care ar urma să impună obligativitatea certificatului în cazul în care ne vom confrunta cu o creștere susținută a numărului de cazuri, timp de trei săptămâni.

"Diferenţa faţă de forme anterioare este că introducem un mecanism de utilizare a certificatului atunci când avem o creştere timp de 3 săptămâni consecutiv cu un anumit indice, de 1,5, iar renunţarea la certificat se face când trendul devine descrescător, iar incidenta ajunge sub 1 la mie", a explicat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Propunerea ministerului Sănătății implică cele trei alternative disponibile - vaccinare, trecere prin infecţie şi testare.

”Nu este o propunere care duce la introducerea automată a certificatului verde, ci pregăteşte România ca în cazul în care se intuieşte apariţia unei situaţii epidemiologice deosebite, care ar putea să se traducă printr-un nou val pandemic, să avem la dispoziţie un instrument care să prevină creşterea numărului de cazuri în mod abrupt, să prevină un număr important de decese”, a adăugat Rafila.

15 vouchere electronice pentru testarea angajaților

Ministrul a amintit și că vor fi introduse 15 vouchere pentru testarea angajaților nevaccinați. Aceste vouchere au valabilitate de aproximativ două luni, timp în care angajații ar avea timp să se imunizeze.

”Încercăm să facem ca voucherele să fie sub formă electronică, pentru a fi mai uşor de utilizat. Acestea ar putea fi utilizate la oricare dintre operatorii sau oricare dintre locurile de testare, fie că discutăm despre medicii de familie, despre farmacii, despre laboratoare", a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că valoarea unui astfel de voucher decontabil va fi în jur de 10 euro, iar acest cost va cuprinde testul în sine, manopera şi materialul de protecţie pentru personalul medical.

Care sunt excepțiile de la noua regulă

Ca orice alt proiect de lege înaintat, și în cazul obligativității certificatului de vaccinare există excepții. Prin urmare, nu vor fi obligați să respecte această normă:

  • companiile care au mai puțin de zece angajați,
  • companiile ai căror angajați lucrează în format online sau de la domiciliu.

Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza 'booster' sau de 'supra-rapel'). Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.

Sursa foto: Alexandru Rafila/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri