Tendințele românilor de a se autodiagnostica și, implicit, de a se autotrata sau de a apela la doctor Google nu au dispărut, însă cei doi ani de pandemie i-au adus mai aproape de medici și farmaciști. ”Avem de-a face cu o responsabilizare în comportamentul de consum al românilor, aceștia îndreptându-se tot mai mult spre segmentul de îngrijire personală”, a declarat Diana Mereu, CEO al Asociației Române Producătorilor de Medicamente fără Prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitivelor Medicale (RASCI).

Într-un interviu video Wall-Street, Mereu a precizat că românii au căutat cu predilecție reprezentanții igienei personale, confirmând ironia potrivit căreia ”pandemia ne-a învățat să ne spălăm pe mâini”.

”Oamenii au căutat practici de igienă personală, cu atât mai mult dacă s-au aflat în izolare, și au fost dispuși să își trateze problemele, chiar și cele minore, ținând cont de sfatul medicului sau al farmacistului. În plus, mulți dintre pacienți se apropie din ce în ce mai mult de medicamentele sustenabile sau orice alte substanțe mai prietenoase cu mediul”, a adăugat Mereu.

Diana Mereu va participa la cea de-a cincea ediție a conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro. Dacă vrei să afli mai multe informații despre suplimentele alimentare, înscrie-te AICI.

2020-2021, de la agonie la extaz. Ce rămâne pentru 2022?

Deși ne dorim să scăpăm cât mai repede de pandemie și să nu mai auzim de coronavirus, nu putem omite impactul acesteia asupra vieții și tuturor mediilor de business, inclusiv asupra segmentului de farma.

”Anul 2021 a fost mult mai deconcentrant decât 2020, deoarece ne-am confruntat cu o falsă idee de stabilitate, iar așteptările oamenilor au fost cu mult mai mari. Toate dezechilibrele produse la nivelul societății au adâncit neîncrederea oamenilor în autorități și media, dar și în medici, din păcate”, a mai spus Mereu.

Totodată, aceasta precizează că RASCI a învățat trei mari direcții din 2021:

  • predilecția oamenilor pentru îngrijirea personală,
  • accentul pus pe autodiagnosticare,
  • disponibilitatea produselor din acest segment.

Prin urmare, 2022 ar trebui să fie un an dedicat echilibrului și măsurilor coerente, inclusiv în piața farma. În acest sens, printre produsele de self-care sau ȋngrijire personală, se numără și suplimentele alimentare și dispozitivele medicale, pentru care sunt așteptate niște reglementări importante.

Legea suplimentelor alimentare 56/2021 așteaptă normele de implementare ale Ministerului Sănătății încă din 2021, cu ajutorul cărora mesajul transmis publicului privind acest tip de produs va deveni mult mai clar, fără să inducă pacientul în eroare.

„Pe scurt, legea face referire la fabricarea, vânzarea și utilizarea suplimentelor, iar reglementările Ministerului ar aduce lămuriri referitor la comunicarea comercială. Acestea vor interzice asocierea suplimentelor cu caracteristici precum prevenire, tratare sau vindecare”, a explicat CEO-ul RASCI.

Consumatorii vor fi mai bine informați cu privire la efectul pe care suplimentele alimentare îl au asupra organismului. Caracteristici precum prevenire, tratare sau vindecare induc publicul în eroare și creează false așteptări pentru pacienți.

„De asemenea, sunt așteptate noi reglementări și în ceea ce privește expunerea medicamentelor OTC la raft sau promovarea acestora pe rețelele sociale, deoarece sunt foarte mulți oameni care au găsit în online o sursă bună de informare”, a mai spus Mereu.

Au mai luat românii medicamente după ureche? Află din videoul de mai jos:

În ciuda pandemiei de COVID-19 și a fluctuațiilor diverselor categorii de produse, evoluția generală a sectorului de îngrijire personală a cunoscut o creștere, o tendință pozitivă constantă de-a lungul anilor, confirmată de datele IQVIA. Pentru anul 2021, segmentul de piață reprezentat de RASCI a înregistrat o valoare totală de 1,318 mil. euro (6,486 mil. lei), cu o creștere de 9,6% în valoare și o scădere de 0,9% în unități față de anul precedent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri