Fostul ministrul al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, în cadrul conferinței Future Healthcare, organizată de wall-street.ro, că investițiile în sănătate prin PNRR pot schimba situația din spitale, dar accesul la bani este condiționat de adoptarea noului contract cadru, care ar trebui să revoluționeze modul în care spitalele vor fi finanțate.

Fostul ministru în guvernele Cioloș și Cîțu spune că investițiile care sunt prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României sunt esențiale pentru sistemul de sănătate din România, dar ne lasă să înțelegem că sunt și alte aspecte de care depinde transformarea sistemului sanitar național.

Întrebat dacă investițiile prin PNRR vor schimba situația din spitale, acesta a spus că răspunsul scurt este „da”, dar trebuie înțeles și modul în care a fost constituit planul de investiții și bazele lui.

Răspunsul lung este acela că, PNRR, și în sănătate, ca și în alte domenii, cum ar fi în infrastructură, în educație, a avut această dilemă, între a pregăti România pentru viitor, pentru chestiuni încă futuriste pentru România, și a rezolva niște datorii istorice, cum ar fi lipsa de autostrăzi, lipsa de spitale, lipsa de acces.

PNRR poate fi înțeles dacă ne uităm la baza pe care l-am construit, iar baza sunt recomandările de țară ale Comisiei Europene. Recomandările de țară vorbesc în mod direct despre faptul că avem o calitate slabă și o acoperire slabă a serviciilor în România”, a explicat Cristian Ghinea.

Acesta a mai spus că este nevoie de investiții în zona de ambulatoriu, în soluții de e-sănătate, care au fost dezvoltate și în România, dar forțate de contextul pandemic. De asemenea, acesta a spus că trebuie pus accentul și pe centrele de asistență comunitară.

Mergând mai departe cu discuția, fostul ministru a subliniat, însă, că sunt aspecte la fel de importante legate de PNRR, pe lângă investițiile în spitale, în infrastructură, aspecte de care depinde modul de finanțare în sănătate.

Trebuie să avem cea mai importantă reformă, care este noul contract cadru. Noul contract cadru pe sănătate ar trebui să producă niște schimbări semnificative, o revoluție în modul de finanțare a sănătății cu banii de la buget. Trebuie să-l avem până în trimestrul II 2023.

Eu simt nevoia lansării unei dezbateri naționale reale despre ce nu funcționează acum în modul de finanțare a spitalelor și a serviciilor în general. Despre modul în care directorii de spitale trebuie să facă fel de fel de giumbușlucuri pentru a deconta de la CNAS, despre modul în care diverse operații sunt clasificate aberant, în funcție de niște criterii de complexitate care nu sunt conectate cu realitatea.

Eu chiar vreau să încurajez și Administrația Prezidențială, Ministerul Sănătății, chiar și ONG-urile să avem această dezbatere, pentru că anul viitor vine această revoluție a finanțării în sănătate”, a mai spus Cristian Ghinea.

Hai să nu vorbim doar despre banii din PNRR, ci și despre reformele din program.
Cristian Ghinea

Ce trebuie introdus în noul contract cadru

Potrivit fostului ministru, trebuie să schimbăm contractul cadru în câteva direcții care vizează:

  • creșterea ponderii serviciilor de asistență medicală ambulatorie, pentru a reduce presiunea asupra sistemului spitalicesc;
  • trebuie să se regăsească în contractul cadru și promovarea serviciilor de prevenție și diagnostic precoce;
  • facilitarea serviciilor de sănătate la distanță, adică telemedicina
  • reducerea disparităților dintre mediul rural și cel urban.

Sunt schimbări semnificative. În PNRR am pus niște direcții de viziune, dar modul concret în care se întâmplă aceste schimbări, modul complet de implementare, trebuie negociat cu Comisia Europeană, pentru că nu poți să anunți noul contract cadru pur și simplu, fără să negociezi cu cei care au aprobat PNRR-ul.

Toate aceste reforme sunt condiționalitate pentru partea de bani din PNRR. Deci, hai să nu vorbim doar despre banii din PNRR, ci și despre reformele din program”, a mai spus Cristian Ghinea.

Al doilea tip de reformă subliniat de acesta a fost legat de personalul din sistemul sanitar.

În al doilea trimestru al acestui an ar trebui adoptat un nou cadru legislativ pe partea de resurse umane din sănătate, cum ar fi stabilirea unor criterii mult mai clare pentru selecția directorilor de spitale.

Treaba asta ar trebui să se întâmple peste trei luni, dar nu am auzit nimic despre vreo dezbatere publică din partea Ministerului Sănătății”, a spus Cristian Ghinea.

Nu în ultimul rând, acesta a atras atenția și asupra investițiilor în ceea ce privește medicina de familie, planul de investiții vizând un buget de 180 de milioane de euro pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie.

Citeste si:

    „Este o investiție masivă. Aș vrea să aud modul în care Ministerul Sănătății pregătește această investiție, despre modul în care se consultă cu medicii de familie, dacă avem o analiză de nevoi și așa mai departe” a explicat fostul ministru al fondurilor europene.

    El a mai spus că foarte importante vor fi și investițiile din telemedicină, care are prevăzut un buget de 400 de milioane de euro, iar legat digitalizarea din mediul de sănătate să nu urmeze calea altor domenii birocratice din România, unde se înregistrează deja un regres, în special la nivelul autorităților locale, care revin la modul de interacțiune cu publicul de dinainte de pandemie.

    Future Healthcare. Sănătatea: între prevenție și digitalizare este un eveniment realizat de wall-street.ro în parteneriat cu APMGR, eSolutions, HTSS, ARPIM, Alliance Healthcare și Servier, sponsorizat de RASCI.

    Citeste si:

      Puteți urmări în întregime discuțiile din cadrul conferinței AICI.

      Sursa foto: Facebook / Cristian Ghinea

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Adrian Ungureanu
      Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


      Setari Cookie-uri