Vastul domeniu al medicinei devine un vis măreț pentru tinerii aflați la început de drum, care își doresc continuitate în carieră și stabilitate financiară. ”Lucrurile sunt diferite acum față de cum erau în urmă cu mai bine de 20 de ani. Atunci, a fi medic nu reprezenta o garanție spre acea stabilitate pe care cu toții ne-o dorim. De aceea, am ales industria farmaceutică”, a declarat Alina Culcea, președinte ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente) și director general al Amgen România, companie farmaceutică.

Fostă absolventă a Facultății de Medicină, Culcea a precizat că nu a fost vorba de o dragoste la prima vedere între ea și medicină, descriind că alegerea domeniului a fost mai mult ”o nevoie”.

”A fi medic, la acel moment, nu îți oferea toate posibilitățile de dezvoltare și nici măcar de stabilitate financiară, cum este acum. Astfel că industria farmaceutică a fost o portiță bună de deschidere către lume”, a mai spus aceasta.

Sursa Foto: Alina Culcea/ Facebook

Președinta ARPIM recunoaște că nu este cel mai bun exemplu de echilibru între viața personală și carieră, sacrificând mult timp în favoarea locului de muncă.

Nu poți conduce de la distanță, trebuie să fii în mijlocul acțiunii și alături de echipă, cu mânecile suflecate. Asta înseamnă foarte mult timp personal sacrificat, în dauna familiei”, a explicat Culcea.

Totuși, aceasta precizează că se bazează pe înțelegere din partea familiei, deoarece soțul său este implicat tot în sectorul farmaceutic.

Citește și: Beatrice Dumitrașcu, One United: Este fundamental greșit să crezi că nu poți fi egală cu un bărbat (wall-street.ro)

Industria farmaceutică, o industrie a femeilor

De cele mai multe ori, opinia publică leagă poziția de lider de genul masculin. Întrebată dacă s-a simțit în inferioritate în domeniul în care activează, Culcea a precizat că s-a întâmplat chiar inversul situației.

„Nu am simțit vreodată că femeile ar fi în inferioritate în sectorul farmaceutic. Dimpotrivă, eu cred că femeile au un ascendent în această industrie, datorită inteligenței emoționale”, a explicat aceasta.

În plus, a exemplificat faptul că din 27 companii membre ARPIM, 14 sunt conduse de directori generali femei. Iar în echipa de management a companiei sale, e un singur bărbat.

Vezi și: Lucia Stoicescu, mindit.io: La 14 ani credeam că tehnologia va schimba lumea (wall-street.ro)

Sfaturi pentru viitoare femei antreprenor în industria farmaceutică

A fi lider este o provocare, iar această provocare presupune, mai întâi de toate, crearea unui plan de business, de la care antreprenorul în cauză să nu se abată. În acest sens, Culcea a enumerat trei direcții de care ar trebui să țină cont o femeie (și nu numai) care dorește să devină antreprenor:

  • orice femeie antreprenor are nevoie de hotărâre și de reziliență. ”Sunt multe momente în care îți vine să renunți”, a precizat Culcea.
  • orice antreprenor trebuie să fie dispus să muncească. ”Eu nu am văzut om care să reușească în afaceri fără să muncească, deci fără frică de muncă. Trebuie să fii dispus să te sacrifici puțin”, a mai spus președintele ARPIM.
  • empatia e foarte importantă. ”Un lider cu empatie are mult mai mult de câștigat, în detrimentul unuia autoritar. Trebuie să permiți oamenilor din echipă să fie autentici”, a adăugat aceasta.

Urmărește întreaga discuție cu Alina Culcea, președinte ARPIM, și află mai multe despre rolul Asociației în industria farmaceutică din România din videoul de mai jos:

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri