Grupul de companii Zentiva în România, producător de medicamente generice, a împlinit 60 de ani în producția de medicamente în România. Am făcut o vizită în fabrica Zentiva din București, secțiunea ambalare, și iată cum ajung capsulele în blistere, după care în cutii, iar mai apoi în farmacii.

Aflată pe bulevardul Theodor Pallady, nr. 50, fabrica Zentiva reunește atât zona de birouri, cât și zona de producție și ambalare a medicamentelor.

În combinezon și cu botoși, am intrat în zona în care doar angajații de la ambalare au voie (alături de superiorii lor, bineînțeles). Încă de dinainte de a intra, am fost atenționați cu privire la zgomotiul produs de mașinării. Dacă vreodată vizitați fabrica, să nu vă surprindă faptul că angajații nu vă răspund la întrebări, deoarece aceștia poartă dopuri de urechi pentru a nu fi afectați fonic.

Încă un aspect pe care l-am observat a fost faptul că o parte dintre cei prezenți la locul de muncă încă purtau măști de protecție, urmând recomandarea Ministerului Sănătății.

Simplist vorbind, procesul nu este unul dificil. Practic, dintr-un aparat în care ajung capsulele, acestea pleacă spre blistere, după care ajung în cutiile lor, urmând să fie depozitate în ambalajele de transport.

Bineînțeles, tot procesul este atent monitorizat de dispozitive digitale care arată câte capsule sau fiole sunt ambalate pe minut sau cât de rapid funcționează aparatul în cauză (sau dacă s-a defectat).

De la ghidul nostru am aflat că cel mai nou aparat a împlinit doi ani și a costat 2,4 milioane de euro.

Aceasta ne-a mai transmis că aparatele sunt verificate de 26 de mecanici, acesta fiind numărul total pentru toate secțiile. Cât despre angajații de la ambalare, aceștia sunt în număr de 30, implicând și personalul de la birouri.

De asemenea, defecțiunile care au apărut până acum au fost soluționate într- un interval cuprins între 10 minute sau o oră. Zentiva are grijă ca aparatele să nu cedeze, deoarece producția și livrarea ar fi, în mod cert, afectate.

Nu în ultimul rând, un transport cu tirul de medicamentem spre Germania, de pildă, durează între două-trei zile, după cum ne-a informat ghidul.

Grupul va continua să investească anual în extinderea producției de medicamente la cele două fabrici din București, investiții cu precădere în tehnică și tehnologie de producție de ultimă oră. În 2021 compania a lansat 13 molecule acoperind ariile terapeutice oncologie, cardiovascular, durere, antivirale, dermatologie, pneumologie și vitamine. În perioada următoare, Zentiva intenționează să accelereze lansarea de noi medicamente pentru afecțiuni din cardiologie, oncologie, sistem respirator și diabet, care să asigure pacienților de azi și de mâine opțiuni terapeutice moderne.

În România grupul Zentiva reunește societățile ZENTIVA S.A., Labormed-Pharma S.A., Labormed Pharma Trading S.R.L. (fost Alvogen România S.R.L.), Be Well Pharma S.R.L. și Solacium Pharma S.R.L., aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC.

În grupul de companii Zentiva din România, la acest moment lucrează 4 generații, cu un total de peste 1.300 angajați, din care, aproximativ 850 lucrează în divizia industrială, 330 în divizia comercială iar restul ocupă poziții globale.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri