Siemens Healthineers, liderul în soluții de imagistică medicală la nivel global, și Centrul Medical Cardiomed din Târgu Mureș, fondat de prof. dr. Benedek Imre, au inaugurat primul Computer Tomograf (CT) Naeotom Alpha din România, unul care vine cu o tehnologie net superioară CT-urilor de generație anterioară și mult mai prietenoasă cu pacienții care suferă de boli cardiovasculare.

Noul Computer Tomograf (CT) Naeotom Alpha folosește o tehnologie nouă, bazată pe numărarea fotonilor de lumină (Photo Counting), care permite o scanare amănunțită a țesuturilor, oferind specialiștilor imagini la o rezoluție atât de bună încât să-i scutească pe pacienți de riscurile unei angiografii coronariene.

Târgu Mureș nu a fost ales la întâmplare, orașul din inima Transilvaniei fiind un centru medical recunoscut la nivel național și regional pentru specialiștii săi.

Potrivit Claudiei Oanea, Managing Director Siemens Healthineers România, lansarea Naeotom Alpha în centrul medical din Târgu Mureș este o premieră pentru România. Acest echipament se mai regăsește în regiunea Europei Centrale și de Est în doar șase locații. Dintre acestea, două sunt private, iar dintre cele private, primul din România se află la Târgu Mureș.

În pofida a ceea ce se vorbește pe la anumite colțuri, România are profesioniști de elită și care înțeleg cât de importantă este diagnosticarea și tratamentul pacienților. De aceea, țin să le mulțumesc celor din familia Benedek (proprietarii clinicii Cardiomed – n.r.) pentru încrederea pe care o acordă acestui echipament. Cred că avem ocazia să scriem o poveste nouă cu ajutorul inovației de la Siemens, care se numește Naeotom Alpha”, a spus Claudia Oanea, Managing Director Siemens Healthineers România.

Inaugurare Naeotom Alpha

Dr. Claudia Oanea (stânga), prof. dr Benedek Imre și prof. dr. Benedek Theodora, la inaugurarea noului CT Neotom Alpha la centrul Cardiomed din Târgu Mureș (foto: Wall-Street.ro)

Potrivit ei, 70% dintre cazurile de diagnosticare din întreaga lume au nevoie de componenta de imagistică, prin urmare Siemens investește pentru a veni pe piață cu cele mai performante echipamente care să ușureze munca medicilor și pentru a crește șansele la un tratament cât mai eficient pentru pacienți.

Un diagnostic timpuriu înseamnă un tratament mai ușor, iar un diagnostic cât mai precis înseamnă un tratament cât mai bun pentru pacient, iar medicina modernă este una care se concentrează tot mai mult pe pacient”, ne-a mai spus Claudia Oanea.

Siemens Healthineers România și Centrul Medical Cardiomed au pus bazele acestui proiect încă din toamna anului trecut, la scurt timp după ce specialiștii din clinica mureșeană au văzut pentru prima oară noul CT Naeotom Alpha.

Le mulțumesc celor de la Siemens, care au avut încredere în noi, prin furnizarea acestui echipament. Nu cred că există o altă companie care să aibă atât de mult curaj să investească într-un operator privat. Când am văzut prima oară acest aparat, ca un vânător, m-am dus și le-am spus că vreau să am un astfel de echipament în clinica mea. Spre norocul meu, doamna Claudia Oanea ne-a susținut în obținerea acestui echipament pentru Cardiomed. Cu acest echipament, pacientul român devine pacient european”, a declarat prof. dr. Benedek Imre, medic primar cardiolog și fondator al Cardiomed Târgu Mureș.

Siemens Naeotom Alpha(Foto: Wall-Street.ro)

Cei de la Cardiomed și-au dorit acest nou dispozitiv de imagistică produs de cei de la Siemens Healthineers pentru calitatea rezultatelor obținute în diagnosticarea pacienților care suferă de boli cardiovasculare, ceea ce permite stabilirea tratamentelor corespunzătoare.

„Este un echipament care ajută medicul specialist în stabilirea unui diagnostic cât mai precis, astfel încât să determine care este cel mai bun tratament pentru pacientul care suferă de boli cardiovasculare. În acest fel, putem crește semnificativ șansele de tratament pentru pacienți”, a declarat și dr. Theodora Benedek, medic primar cardiolog și medicină internă, în cadrul Cardiomed din Târgu Mureș.

Cum funcționează și ce avantaje aduce pentru pacient nou Naeotom Alpha

Siemens Naeotom Alpha, Târgu Mureș

(Foto: Wall-Street.ro)

Așa cum menționam mai sus, noul Naeotom Alpha utilizează tehnologia Photo Counting, care poate întoarce rezultate net superioare generațiilor anterioare de echipamente de tip Computer Tomograf (CT).

L-am rugat pe Florin Preoteasa, MR&CT Portfolio Solution Manager în cadrul Siemens Healthineers, omul care cunoaște cel mai bine tehnologia, să explice pentru wall-street.ro cum funcționează acest echipament, astfel încât să înțelegem mai ușor cum funcționează un astfel de CT.

Explicația simplă și pe înțelesul tuturor este cea legată de calitatea rezultatelor pe care o poate genera noul Naeotom Alpha. Acesta ne-a explicat care este puterea noului CT, făcând o analogie care să ne ajute să înțelegem mai ușor.

„Gândiți-vă că avem un recipient pe care-l punem în ploaie. CT-urile care nu folosesc tehnologia clasică vor putea vedea doar că acel recipient s-a umplut de apă. Nimic mai mult. Cu ajutorul tehnologiei Photon Counting, pe care o folosește Naeotom, putem vedea și câte picături de apă au fost necesare pentru a umple acel recipient, dar să măsurăm și dimensiunile picăturilor respective”, ne-a explicat Florin Preoteasa.

Siemens Naeotom Alpha

(Foto: Wall-Street.ro)

La nivel de tehnică, CT-ul tradițional are detectori care numără sau detectează radiația incidentă. Vorbim aici de particule de lumină. O parte din lumina direcționată către pacient de CT este absorbită de țesuturi, iar cea care trece este preluată de detectorii mai sus amintiți. Detectorul trimite oscilația fotonului către o fotodiodă, care transformă oscilația fotonului în curent, care este transformat mai departe în imagine.

Noul Naeotom Alpha folosește un alt mod de captare a fotonilor și de transformare a informației în imagini, oferind o claritate a analizei mult mai mare decât poate oferi clasica fotodiodă. Asta înseamnă că medicii pot vedea într-un detaliu mult mai mare ce se află în organismul pacientului.

„Naeotom Alpha are o adresabilitate foarte mare. Poate fi folosit și în oncologie, și în neurologie și multe altele. În cardiologie, avem această problemă a calciului care se poate depune pe arterele coronare. Înainte, trebuia să apelezi la angiografie, care este o metodă invazivă. Acum, cu Naeotom nu mai este nevoie de această metodă invazivă. Eliminăm din start un risc pentru pacient”, ne-a mai spus Florin Preoteasa.

Siemens Naeotom Alpha, Târgu Mureș

(Foto: Wall-Street.ro)

Angiografia coronariană permite evaluarea gravității afecțiunilor arterelor coronare, dar este o procedură riscantă.

O coronografie se efectuează prin inserția unui tub subțire, denumit cateter, în artera femurală. Prin el, sunt introduse în corpul pacientului sonde care sunt dirijate la nivelul arterei coronare. Procesul implică și utilizarea unor substanțe de contrast, care să permită determinarea dimensiunilor arterelor coronare și prin opacifierea arborelui coronarian, acele vase de sânge care se află pe suprafața inimii.

Ca să nu complicăm și mai mult explicațiile, este o procedură riscantă, mai ales pentru pacienții care suferă de insuficiență renală acută sau cronică, de infecție activă netratată, hipertensiune sau alergie la soluția de contrast. Mai sunt și alte contraindicații, dar nu vom intra în detalii aici.

Principalul atu al acestui echipament nou de la Siemens este că ne permite să vizualizăm arterele coronariene printr-o cale neinvazivă. O statistică europeană ne arată că aproape jumătate dintre coronografiile efectuate nu sunt urmate de tratament, pentru că sunt coronografii albe. Ceea ce înseamnă repetarea procedurii. Angiografia CT poate să-ți ofere aceleași rezultate ca o coronografie, însă fără să fie nevoie de cateterism. Este un avantaj extraordinar atât pentru pacient, cât și pentru medicul specialist. De asemenea, sistemul de sănătate poate economisi foarte mulți bani, deoarece nu este nevoie de spitalizare și sunt reduse costurile prevăzute de o tehnică invazivă”, a explicat și dr. Benedek Theodora.

Astfel, concluzia este că un echipament precum Naeotom Alpha aduce avantaje atât pentru pacient, care scapă de o intervenție riscantă, dar și pentru medici, care pot stabili mai rapid și mai eficient un diagnostic și un tratament, cât și pentru unitățile spitalicești prin eliberarea de paturi alocate pentru pacienții internați pentru coronografii, dar și prin reducerea costurilor.

Implementarea proiectului a ridicat multe provocări tehnice

Siemens Naeotom Alpha, Târgu Mureș

(Foto: Wall-Street.ro)

Implementarea proiectului la Târgu Mureș nu a fost o misiune simplă. Potrivit Irinei Istrate, Project Manager în cadrul Siemens Healthineers, cea care s-a ocupat de proiect, implementarea a început în toamna anului trecut, iar provocări au existat încă de la început.

„În primul rând, a trebuit să găsim un spațiu adecvat care să acomodeze toate echipamentele, în care să le putem instala. A trebuit să proiectăm spațiul respectiv și chiar să-l construim. Livrarea în sine a echipamentelor a fost o provocare, ținând cont de dimensiunile și greutatea lui Naeotom Alpha și a componentelor care-l însoțesc. Pentru asta am avut nevoie de utilaje de mare tonaj, pentru a-l instala într-un spațiu destul de restrâns”, ne-a explicat Irina Istrate.

Mai mult, ne-a mai spus managerul de proiect, a fost nevoie și de instalarea unui nou punct de transformare a curentului electric, astfel încât Naeotom Alpha să dispună de puterea de alimentare de care are nevoie pentru a funcționa în parametri optimi.

„În spatele proiectului acesta s-au aflat foarte mulți oameni, fără de care nu am fi putut implementa acest proiect și țin să mulțumesc întregii echipe care a contribuit la livrarea și finalizarea lui”, a mai spus Irina Istrate.

Evident, fiind singurul astfel de echipament din țară, Naeotom Alpha va fi accesibil pentru orice pacient din România care dorește să beneficieze de avantajele aduse de acesta.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri