Un medic de 78 de ani dezvăluie cele 7 alimente care l-au ajutat să „întinerească” 20 de ani

Sursǎ foto: Shutterstock

Un medic de 78 de ani dezvăluie cele 7 alimente care l-au ajutat să „întinerească” 20 de ani

Cuprins Articol:

Un medic susține că și-a inversat vârsta cu 20 de ani urmând o dietă specifică și a împărtășit lista de alimente pe care le consumă săptămânal în încercarea de a-și crește longevitatea, relatează BusinessInsider.

Doctorul Michael Roizen, directorul de wellness la Cleveland Clinic, care a scris cărți despre longevitate, are 78 de ani, și a explicat pentru publicația americană că are „vârsta biologică” de 57,6 ani.

Este important de menționat că nu există un consens cu privire la ceea ce constituie vârsta biologică sau cum să o măsurați.

View this post on Instagram

A post shared by Michael F. Roizen, MD (@drmichaelroizen)

Doctorul Roizen afirmă și el că, în timp ce genele joacă un rol în speranța de viață, „cel mai important lucru pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă este că pot controla cât de mult și cât de bine pot trăi”.

Un studiu din 2022 publicat în reputata revistă Nature a constatat că persoanele care au trecut la o dietă sănătoasă, asociată longevității pe termen lung, aveau mai multe șanse să trăiască cu peste un deceniu mai mult. Cercetătorii au spus că acest lucru a fost probabil pentru că participanții au mâncat mai multe cereale integrale, nuci și fructe și au redus băuturile dulci și carnea procesată.

Roizen a spus că până și cele mai mici adaosuri la dieta unei persoane ar putea avea un efect pozitiv asupra sănătății acesteia. El a împărtășit cele șapte alimente pe care le mănâncă în fiecare săptămână și le regăsiți în lista de mai jos.

Ulei de măsline

(Sursa foto: Pexels)

Roizen consumă o lingură de ulei de măsline în fiecare zi. Un studiu din 2022 publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat că persoanele care consumau mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi aveau un risc cu 19% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, un risc cu 17% mai mic de a muri din cauza cancerului, în timp ce riscul de a muri din cauza unei boli neurodegenerative scade cu 29%.

Autorii au sugerat că reducerea acestor riscuri s-ar putea datora proprietăților antiinflamatorii și antioxidante ale uleiului de măsline sau din datorită faptului că persoanele care consumau mai mult ulei de măsline tindeau să fie, de asemenea, mai active, au mai puține șanse să fumeze și să mănânce mai multe fructe și legume.

Somon și păstrăv

(Sursa foto: Pixabay)

Consumul de pește o dată sau de două ori pe săptămână este asociat cu un risc mai mic de a muri din orice cauză, potrivit unui studiu din 2022 publicat în Jurnalul European de Nutriție. Un studiu din 2018 al cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității Zhejiang din China și de la Institutul Național al Cancerului din SUA au oferit rezultate similare.

S-a descoperit că participanții care au mâncat cel puțin 227 de grame de pește pe săptămână, conform Ghidurilor Alimentare pentru Americani din 2015-20, au avut un risc cu 10% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, cancerului sau bolii Alzheimer.

Recomandările alimentare populare în SUA le indică oamenilor să mănânce pește, cum ar fi somonul și păstrăvul, deoarece sunt bogati în vitamina D, acizi grași omega-3 - care sunt importanți pentru sănătatea inimii, furnizează energie și construiesc celule - și au un conținut scăzut de metilmercur, un metal greu toxic, prezent în pești și care cauzează alte complicații atunci când este consumat foarte des.

Așadar, consumul de pește în cantități prea mare nu este recomandat, mai ales dacă sunt specii care înmagazinează în organismul lor cantități prea mari de metilmercur.

Ciocolata neagră

(Sursa foto: Unsplash)

Dacă vreți să vă bucurați de dulciuri, Roizen recomandă cu ciocolata neagră care poate fi consumată în cantități mici în fiecare zi.

Ciocolata neagră a fost asociată cu scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și un risc redus de a dat peste boli de inimă.

Doctorul Florence Comite, endocrinolog și specialist în medicină de precizie, a declarat anterior pentru BusinessInsider că a consumat în fiecare zi un „pătrățel” de ciocolată neagră ca supliment pentru antioxidanții pe care îi conține.

Ciuperci

La fel ca Comite cu ciocolată neagră, Roizen vede ciupercile ca pe un supliment și le mănâncă de cel puțin cinci ori pe săptămână.

Ciupercile conțin ergotioneină, pe care cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au numit-o „vitamina longevității” datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii.

Un studiu din 2020 al cercetătorilor de la Universitatea Lund din Suedia a asociat ergotioneina de un risc mai scăzut de boală coronariană și boli cardiometabolice din aceleași motive.

Bolile cardiovasculare sunt cauza nr. 1 de deces și dizabilități la nivel mondial.

Avocado

(Sursa foto: Shutterstock)

Un studiu din 2023 publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a găsit asocieri între consumul a două porții de avocado pe săptămână și un risc mai mic de boli coronariene și boli cardiovasculare.

Avocado conține grăsimi mononesaturate și polinesaturate, care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Conopidă

Roizen face o „cremă de conopidă” amestecând legumele cu ulei de măsline, pe care o folosește ca o pastă tartinabilă.

Cercetătorii au scris într-o recenzie din 2021 a studiilor publicate în Frontiers in Pharmacology că legumele crucifere, inclusiv conopida, au fost legate de un risc mai mic de cancer și de prevenirea și tratamentul altor boli cronice, cum ar fi tulburările cardiometabolice, boala Alzheimer, depresia și tulburările musculo-scheletice.

Personalizate pentru tine