Clasamentul este realizat de IFPRI in fiecare an pe baza unor indicatori precum procentajul populatiei care sufera din cauza lipsei hranei, numarul copiilor cu varsta sub 5 ani, cu greutatea sub cea normala sau rata de mortalitate pentru copiii sub 5 ani.

In ultimii 21 de ani, doar 15 tari si-au putut imbunatati scorul cu 50% in ceea ce priveste aceasta problema, in top situandu-se Angola, Bangladesh, Etiopia, Mozambic, Nicaragua, Niger si Vietnam.

La polul opus, tarile in care situatia este alarmanta sunt Burundi, Chad, Republica Democratica Congo si Eritrea. Problema foametei s-a agravat in ultimii ani ca urmare a cresterii preturilor la alimente, fapt ce impacteaza populatia saraca intrucat aceasta nu se poate adapta la schimbarile rapide si nu isi poate ajusta bugetul, recurgand in cele din urma la alimente de calitate inferioara sau renunand la produse de baza in nutritia zilnica, arata IFPRI.

Citeste si:

Sursa: IFPRI

Romania nu se regaseste in clasamentul celor 80 de tari unde populatia sufera din cauza foametei, insa este luata in considerare intr-un top al statelor cu scoruri sub 5, alaturi de tari precum Ucraina, Turcia, Slovacia, Bulgaria, Rusia, Mexic, Macedonia sau Argentina.

Cititi si Romania, pe marginea unei noi prapastii. Cum am putea evita o criza alimentara?