Intrebat despre riscurile proliferarii partidelor de extrema dreapta, Montbrial a precizat ca nu este preocupat de emergenta acestora doar in Grecia, dar si pentru alte parti ale Europei.

In Grecia, partidul comunist KKE si cel neo-nazist "Aurora de Aur" au obtinut impreuna circa 16% din locurile in Parlament.

Si economistul Nouriel Roubini considera ca alegerile din Grecia au implicatii mult mai grave asupra zonei euro.

"Este important sa gasim o cale de guvernanta economica si financiara pentru Europa, care sa lase loc sperantei. Acesta este exact mesajul care l-a adus la putere pe Francois Hollande in Franta", a spus Thierry de Montbrial, in interviul acordat wall-street.ro.

In urma cu o saptamana, socialistul Francois Hollande a castigat alegerile prezidentiale din Franta, obtinand 52 la suta din voturi in fata contracandidatului sau, Nicolas Sarkozy.

Thierry de Montbrial crede ca situatia economica a Greciei este un adevarat dezastru, dar intrebarea care se pune acum este daca va parasi zona euro sau nu?

"Important este ca acum 6-7 luni am fi spus ca iesirea Greciei ar fi dus la colapsul zonei euro. Acum, nu mai este cazul. Probabil ca vom putea sa controlam problema", apreciaza membrul Clubului Bilderberg.

El avertizeaza ca si o iesire a Greciei din zona euro nu va rezolva problemele acestei economii, care se confrunta cu dificultati fundamentale legate de competitivitate si gradul scazut de fiscalizare.

Intrebat despre eficienta interventiei statului in economie, Montbrial a raspuns ca aceasta "poate sa fie buna sau rea, dar fundamental este sa avem o buna organizare a zonei euro si la nivelul Uniunii Europene".

Citeste si:

"Acest lucru inseamna existenta unor mecanisme mai puternice de coordonare, in special in politica fiscala", a completat Montbrial.

In acelasi timp, daca liderii europeni vor reusi sa se puna de acord asupra unei discipline comune, vor putea fi calculate intr-un mod mai realist programele de stimulare a economiei.

Politica in Noua Economie

Thierry de Montbrial nu crede ca politica s-a schimbat in Noua Economie, adica dupa aceasta criza financiara.

"Cred ca politica este politica peste tot. Pe masura ce calatoresc, pe masura ce fac comparatii, imi dau seama ca jocul politic este acelasi peste tot", a spus membrul Clubului Bilderberg.

El a explicat ca politica are de-a face cu detalii tehnice, dar in mod fundamental se bazeaza pe psihologie: atat la nivel individual cat si la nivel colectiv.

"Deci, nu cred ca exista noi moduri de a face politica, doar ca, uneori, ca in medicina, remediile sunt dureroase si trebuie sa acceptam ca pentru a rezolva unele probleme vor fi tranzitii dureroase", concluzioneaza Montbrial.

Montbrial membru in Comitetul director al intalnirilor Clubului Bilderberg incepand cu 1976 si membru al Consiliul consultativ international al Institutului pentru Economie Internationala incepand cu 2003.

Academicianul Thierry de Montbrial, directorul Institutului Francez de Relatii Internationale (IFRI), s-a aflat pentru cateva zile in Romania pentru a-si lansa cartea "Jurnalul romanesc", o culegere de insemnari realizata in urma vizitelor si intalnirilor pe care le-a avut cu numerosi lideri politici romani.

Fondat in 1979 din initiativa lui Thierry de Montbrial, Institutul Francez de Relatii Internationale livreaza studii si analize pe probleme de actualitate internationala si sa faciliteze schimbul de idei intre decidentii politici, cercetatori si alti lideri din plan intern si international.

Considerat drept o “fabrica de idei”, IFRI este recunoscut ca unul dintre cele mai importante think-thankuri din lume.