Centrul orasului la orele diminetii forfotea de persoane de la serviciile de salubritate; politia constata jafuri si spargeri, reprezentanti ai firmelor de paza preluau ordine de la sefi de institutii. O femeie aproape plange vazandu-si ghereta ciuruita si reviste furate.

La o prima vedere, totul pare in regula. Oamenii se duc la serviciu, masinile claxoneaza intre Unirea si Universitate, priviri somnoroase “de luni” atintite in fata. Daca te uiti insa in jur, te surprinde numarul mare de lucratori de la salubritate. Organizati pe echipe, matura, strang bolovani si bombane: “N-am mai vazut de mult asa ceva. Huligani!”, spune o femeie, inainte sa-l cheme pe un anume “Marian” sa vina sa-i dea o mana de ajutor pe parcela ei.

La Unirea, daunele se vad poate cel mai bine. Foarte putine gherete au scapat nedevastate. O florarie are proptit pe dinauntru un scaun iar prin geamul spart tremura in curent un buchet de garoafe nevandute. Langa ea, o alta ghereta are geamul spart dar inauntru deja se afla vanzatorul. “Ce sa fac, am raportat la politie, mi-au zis sa vorbesc cu patronul care sa depuna plangere”.

Langa magazinul Unirea, o femeie aproape plange si povesteste unui politist ce s-a intamplat. “Nu au avut timp sa fure mult, uite, au luat niste reviste de aici. Nici nu stiu cum, ca era inchis fierul asta!”, zice ea, demonstrand. (vezi VIDEO) Politistul intreaba cui apartine ghereta si, similar, spune sa depuna plangere.Pagube si mai mari se vad la sediul Raiffeisen din Piata Unirii.
La intrare doi barbati la costum si doi jandarmi stau de vorba. “Evaluam acum posibilitatea de a mari siguranta sediului. Daca e insa sa fim cinstiti, nu vad cum ar putea nici 100 de paznici sa prinda o piatra aruncata de la 50 de metri”, spune unul dintre barbatii la costum, interzicand totodata fotografierea in incinta sucursalei. “Nu stiu daca sunt huligani sau nu, daca o sa rezolve sau nu ceva protestele astea – voi sunteti presa, voi analizati si spuneti-ne!”, mai spune el. In spate se aude cum cineva strange cioburi. Un client intreaba daca este deschis. “Da, va rog, intrati, intrati!”.

Mai sus, peste drum de Carrefour, mai multi politisti si jandarmi evalueaza daunele unui magazin Vodafone devastat aproape complet de huligani. Aproape toate mobilele au fost furate, geamurile nu mai exista aproape deloc.

Niciun fast food nu a fost “ranit”. Gardianul de la KFC spune ca o sa stea toata noaptea de paza. “Domnule, va spun! Lumea este nemultumita, normal ca a iesit in strada! Nu e niciun huliganism, e o reactie normala la regimul Basescu!”, spune el, apasat, pomenind la un moment dat si “avea dreptate Becali! Dar mai bine nu vorbea, totusi!”.

In magazinul Cocor, abia deschis, se stergea praful. Chiar la intrare, printre bijuterii, o femeie povesteste ca magazinul a fost pazit de foarte multi paznici. “Mult mai multi ca de obicei. Magazinul nu a patit nimic”.

Edilul sef al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a afirmat ca au fost distrusi 400 de metri liniari de garduri de delimitare, intre Bulevardele Universitate pe I.C. Bratianu, sapte semne de circulatie, intrarea in pasajul Dimitrie Cantemir, scrie Mediafax.
Totodata, Oprescu a infromat ca opt statii ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) au fost distruse: doua de la magazinul Unirii, doua de la Hanul lui Manuc si patru din statia Sf. Gheorghe.

A fost distrus si pavajul scarilor Teatrului National Bucuresti, locul cel mai violent al manifestarilor de sambata si duminica, dar si cel din zona Facultatii de Arhitenctura Ioan Mincu si din Centrul Istoric. Cincisprezece stalpi de iluminat au fost distrusi si sase semafoare.

Cum comentati? Considerati ca aceste proteste vor aduce schimbari in bine?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bank of China intra pe piata din Romania