Studiu: Ce efecte au bolile intestinului asupra salariatilor

Federatia Europeana a Asociatiilor de Pacienti cu Boala Crohn si Colita Ulcerativa (European Federation of Crohn’s and Ulcerative Colitis Associations – EFCCA) a prezentat, in cadrul unui eveniment la Barcelona de luna trecuta, rezultatele unui sondaj derulat la nivel european privind impactul bolilor inflamatorii ale intestinului (BII) asupra vietii pacientilor care au aceste afectiuni.

Cercetarea a acoperit nu numai aspectele medicale, ci si probleme privind calitatea vietii, educatia, activitatea profesionala, relatiile si dizabilitatile. Boala Crohn si colita ulcerativa sunt denumite, impreuna, "boli inflamatorii ale intestinului".

La studiu au participat 4.990 de respondenti din 24 de tari (Romania nu se afla printre ele), iar rezultatele arata ca “impactul bolilor inflamatorii ale intestinului este imens si la un nivel inacceptabil”, potrivit lui Marco Greco, presedintele EFCCA.

Rezultatele studiului, pe scurt:
- rata internarilor pacientilor cu BII este extrem de ridicata: 85%;
- o patrime dintre respondenti considera ca nu au un acces adecvat la servicii de sanatate;
- mai bine de jumatate dintre ei cred ca nu au reusit sa comunice in mod potrivit cu furnizorul lor de servicii de sanatate;
- 40% dintre pacienti au declarat ca BII i-au impiedicat sa aiba relatii intime;
- majoritatea pacientilor si-au luat liber anul trecut din cauza bolii de care sufera, iar o patrime dintre ei au absentat de la serviciu peste 25 de zile anul trecut.

EFCCA reprezinta 103.000 de membri activi in 27 de asociatii nationale ale pacientilor cu boala Crohn si colita ulcerativa. Studiul a fost finantat de un grant al companiei farmaceutice Abbott.

BII sunt boli autoimune, de care sufera in general pacienti din tarile dezvoltate. Inca nu se cunosc cauzele declansatoare pentru aceste boli. In total, 5 milioane de persoane sufera de aceste boli care se manifesta prin inflamatii, ulceratii, iar tratamentele nu duc la vindecare, ci doar la ameliorarea simptomelor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri