Ministerul Sanatatii a lansat saptamana aceasta, in dezbatere publica, un proiect de modificare a legii reformei in sanatate privind cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata achitata de pacienti in spitale si la medicii de familie.

Proiect modificare coplata

„Conform proiectului, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de baza, precum si conditiile in care sunt platite acestea vor fi stabilite prin contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate", potrivit unui comunicat al ministerului.

Contractul cadrul este cadrul legal care reglementeaza contractarea serviciilor medicale de catre furnizorii de servicii; in acest document se mentioneaza in ce conditii se incheie contractele intre casele judetene de asigurari de sanatate si furnizorii de servicii medicale - medicii de familie, medicii specialisti, laboratoarele de analize medicale, laboratoarele de imagistica medicala, medicii dentisti, furnizorii de medicamente, farmaciile, spitalele si furnizorii de aparatura si produse medicale etc.

In textul postat recent pe site-ul institutiei (vezi documentul anexat) se mai precizeaza ca „suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se stabileste prin hotarare a Guvernului".

1. Sunteti de acord cu aplicarea coplatii?




Coplata este o suma pe care asiguratii la sistemul de sanatate vor fi nevoiti sa o plateasca in plus fata de serviciile decontate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS).

Coplata a fost introdusa in 2011, prin Legea 220/2011, publicata in Monitorul Oficial la finele lui noiembrie, anul trecut. Practic, coplata era introdusa printr-un „tichet moderator de sanatate", adica un document care va fi eliberat pacientului pentru a face dovada platii serviciului medical prestat in sistemul public.

Coplata este aplicata unui pachet de servicii medicale de baza, decontate de stat. Acest pachet urmeaza sa fie redefinit (modificat) de minister, astfel incat acoperirea statului sa fie limitata, ca mai apoi sa fie introduse/stimulate asigurarile de sanatate suplimentare, inclusiv cele private.

De ce nu s-a aplicat coplata pana acum

Coplata nu a fost insa pusa in practica pana acum, pentru ca legea nu era clara in privinta sumelor pe care pacientii trebuie sa le plateasca. Mai exact, legea prevede ca „suma (coplata - n.r.) nu va depasi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat".

Modificarile la coplata sunt necesare, potrivit documentului recent postat, intrucat, veniturile nete anuale realizate pot fi determinate doar la finele anului, deci nivelul coplatii nu poate fi stabilit in cursul acelui an. In plus, initiatorii proiectului mai arata ca la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplata s-ar putea adauga si altele, care nu realizeaza venituri, dar care ar trebui sa achite coplata, generandu-se discriminari in randul pacientilor.

Potrivit Legii 220/2011, persoanele scutite de la coplata sunt minorii, tinerii fara venituri, pensionarii cu pensii de pana in 740 lei, bolnavii cronici, adica aproape 8 milioane de persoane, potrivit unor estimari ale ministerului din 2010.

Sumele stranse din achitarii coplatii se vor constitui in venituri ale furnizorilor de servicii medicale, acestea fiind utilizate pentru cresterea calitatii serviciilor oferite.

„Noua masura va duce la o mai buna adresabilitate a populatiei catre sistemul de asistenta primara (medicii de familie - n.r.), la imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si la realizarea unui control in ceea ce priveste neefectuarea serviciilor, reducerea platilor informale, asigurandu-se astfel cresterea calitatii asistentei medicale", se mai arata in comunicat.

In plus, oficialii adauga ca aplicarea coplatii va optimiza circuitul pacientului in sistem si va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificata a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitalicesti.

Ce sume s-au vehiculat drept coplata


La momentul adoptarii actului normativ in Guvern, in 2010, ministerul estima ca pacientii vor plati 5 lei pentru consultatiile la medicul de familie si 10 lei pentru cele la medicul specialist. In afara orelor de program, sumele prevazute atunci erau de 10 lei, respectiv 20 lei.

La vremea respectiva, Guvernul propunea ca suma maxima platita de asigurat intr-un an calendaristic sa fie limitata la 600 de lei, iar serviciile accesate peste aceasta suma sa fie gratuite.

Introducerea coplatii reprezinta unul dintre angajamentele Guvernului fata de Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri