„Sistemul de salvare aeriana SMURD va beneficia de un nou elicopter de tip EC135, pentru interventiile aeriene de urgenta. Acesta va fi directionat catre baza Iasi", a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii.

Costul unui elicopter EC135 este de aproximativ 5,3 milioane de euro, fondurile venind de la bugetul de stat. Aparatul de zbor va intra in activitate in aproximativ o luna, dupa finalizarea pregatirii si orelor de anduranta.

„Din fondurile colectate prin taxa de viciu si din bugetul de stat, din anul 2007 si pana in prezent, MS a achizitionat 1.920 de ambulante, 230 dintre acestea urmand sa fie livrate pana la finele anului", potrivit institutiei.

Cepoi a mai precizat ca ministerul are un contract-cadrul semnat pe patru ani care prevede achizitionarea a sase elicoptere pentru asigurarea serviciilor de urgenta.

Primul aparat de zbor a fost livrat catre SMURD in urma cu sase luni si alocat regiunii de vest a tarii. In luna septembrie, anul acesta, SMURD va avea un nou elicopter ce urmeaza sa apartina de baza aeriana de la Craiova sau de la Constanta. O decizie finala va fi luata pana la livrarea aparatului de zbor.

Citeste si:

„Elicopterul EC135 este echipat cu doua motoare si poate atinge o viteza de pana la 254 de km/h, pe o distanta medie de aproximativ 635 km", potrivit Eurocopter, companie franco-germano-spaniola, divizie a EADS.

Grupul european de aeronautica si aparare EADS este prezent pe piata locala prin Premium Aerotec (producator de structuri pentru aeronave de mari dimensiuni), Eurocopter (companie de mentenanta a elicopterelor) si Cassidian (companie care a dezvoltat proiectul de securitate a frontierelor).