Potrivit surselor citate de Mediafax, in ultimele doua luni numarul accidetentelor de circulatie a crescut semnificativ, motiv pentru care mai devreme cu noua zile de a-i expira de drept imputernicirea ca inspector general adjunct al IGPR, comisarul sef Constantin Nicolescu, a parasit postul, din 20 noiembrie, intorcandu-se la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj.

In urma unei solicitari a agentiei Mediafax, Biroul de presa al IGPR a comunicat o statistica privind numarul de accidente rutiere inregistrate de inceputul anului.

Potrivit comunicarii IGPR, in perioada 1 ianuarie-22 noiembrie 2012, au fost inregistrate la nivel national 8.377 accidente rutiere grave, soldate cu 1.833 de persoane decedate si 7.922 de persoane ranite grav.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, s-au inregistrat cresteri atat ale numarului accidentelor grave (+142), cat si ale consecintelor acestora, respectiv a numarului persoanelor decedate (+55) si a numarului persoanelor ranite grav (+143).

Analizand principalele cauze generatoare, a reiesit ca pe fondul vitezei s-au produs cele mai multe accidente grave (1.581), urmata de indisciplina pietonilor (1.394) si neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor (736), arata sursa citata.

Citeste si:

Raportat la mediul producerii accidentelor, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs in mediul urban (42,4 la suta), mediul rural a concentrat 34,8 la suta din accidentele grave, in timp ce accidentele produse in afara localitatii au reprezentat 22,8 la suta.
Evolutia accidentelor rutiere grave, raportata la varsta autorilor, releva faptul ca, in perioada de referinta, cele mai multe au fost provocate de participantii la trafic din grupa de varsta 31 - 50 ani (35,2 la suta).

Totodata, pe grupe de varsta se inregistreaza cresteri ale numarului accidentelor la categoria 26-30 ani (sase la suta), iar scaderi inregistrandu-se la categoria de varsta 19-25 ani (-5,1 la suta) si de peste 56 ani (-1,9 la suta).

Cresterea numarului accidentelor in acest an este cauzat de accidentele rutiere produse in special in ultimele doua luni, afirma sursa citata.

Anul 2008 a fost anul de varf in ceea ce priveste numarul accidentelor rutiere grave. In urma masurilor luate de Politia Rutiera, timp de trei ani consecutiv, 2009, 2010 si 2011, numarul accidentelor a fost unul descendent.

Astfel, la finalul anului 2011 s-au inregistrat, in raport cu 2008, scaderi cu 13 la suta ale numarului accidentelor grave, cu 34,2 la suta ale persoanelor decedate si cu 7,2 la suta ale ranitilor grav.