Fosta inchisoare de la Ramnicu Sarat va fi reabilitata si transformata ulterior in Memorial al Victimelor Comunismului, investitia urmand sa fie facuta cu bani alocati de Guvern Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, care are in administrare obiectivul.
Guvernul a alocat, miercuri Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului resursele financiare cu care sa se realizeze studiile tehnice necesare restaurarii fostei inchisori de la Ramnicu Sarat, potrivit Mediafax.

Dupa efectuarea lucrarilor de restaurare, fosta inchisoare de la Ramnicu Sarat va fi organizata ca Memorial al Victimelor Comunismului.

Potrivit proiectului Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, finalizarea lucrarilor de reabilitare sunt programate pentru anul 2016.

"Prin acest proiect, IICCMER si-a propus transformarea unui fost spatiu concentrationar intr-unul al reflectiei asupra naturii criminale a comunismului. Astfel, dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si de amenajare muzeala, estimata pentru 2016, Memorialul Ramnicu Sarat va reprezenta un punct focal pentru proiecte culturale, documentare si turistice si va gazdui vizitele a numeroase personalitati din viata publica romaneasca si internationala", se arata intr-un comunicat remis miercuri de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Fosta inchisoare de la Rimnicu Sarat se afla in administrarea IICMER din anul 2007, preluarea avand scopul de a organiza in fosta temnita un Memorial al Victimelor Comunismului. In decembrie 2012, IICCMER a reusit, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului si al altor factori guvernamentali, achizitionarea ultimei suprafete de teren care sa permita demararea proiectului, de a transforma inchisoarea de la Ramnicu Sarat in Memorial.

Autoritatile din Ramnicu Sarat considera oportuna transformarea fostei inchisori in memorial, pentru ca, fiind un obiectiv turistic, orasul va avea de castigat.

"Este un obiectiv turistic care trebuie pastrat si reactivat pentru a tine vie memoria celor care au trait vremurile respective. Sunt cativa ani de cand Institutul incearca sa reabiliteze spatiile, unele fiind in stare avansata de degradare, ma bucur ca actualul Guvern a luat in serios problema anchisorii de la Ramnicu Sarat. Memorialul de la Sighet aduna anual un numar important de vizitatori, astfel ca ne asteptam ca la Ramnicu Sarat, fiind mai aproape de Bucuresti, sa fie si mai multi vizitatori, ceea ce pentru oras poate inseamna un beneficiu", a declarat, miercuri viceprimarul orasului Ramnicu Sarat, Sorin Carjan.

Sursa citata a adaugat ca in acest moment fosta inchisoare de la Ramnicu Sarat se afla intr-un stadiu avansat de degradare si necesita reparatii urgente.

"E important ca acest obiectiv sa fie salvat pentru ca in cativa ani ar fi imposibil de reconstruit. Sunt spatii, zone, care nu necesita foarte mari investitii, dar acoperisul e degradat, ploua, e umezeala, de zeci de ani nu s a investit nimic in infrastructura iar timpul a lasat urme. Sunt unele spatii in prag de a se prabusi, o scara interioara s a prabusit . Locul a fost lasat la voia sortii iar asta se vede. Inainte, in aceasta inchisoare a fost un depozit de alimente", a adaugat Carjan.

Inchisoarea de la Ramnicu Sarat a fost data in folosinta la sfarsitul secolului XIX si a functionat pana in anul 1963. Aici, au fost inchisi ca detinuti politici taranii originari din zona Buzaului care nu si-au platit cotele obligatorii sau cei care se opuneau colectivizarii, membrii partidelor istorice (PNT si PNL) din imprejurimile Ramnicu Sarat si Buzaului, iar din 1957 liderii Partidului National Taranesc Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazar, Ion Diaconescu, Victor Radulescu Pogoneanu, precum si fostii ministri Ion Petrovici si Petre Tomescu.

In perioada in care a functionat ca inchisoare politica (1948 - 1963) caracteristicile regimului de detentie de la Ramnicu Sarat au fost izolarea, infometarea si bataia detinutilor politici de catre gardienii si comandantul penitenciarului, Alexandru Visinescu.

Inchisoarea a fost desfiintata in aprilie 1963, la o luna dupa moartea lui Ion Mihalache.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri