Secretarul de Stat american John Kerry a ajuns duminica la Bagdad pentru o vizita-surpriza in timpul careia va exercita presiuni asupra liderilor irakieni pentru ca acestia sa dea dovada de o cooperare mai buna in privinta conflictului sirian, a anuntat un jurnalist al AFP care calatoreste cu Kerry, conform Mediafax.

Este vorba despre prima deplasare a unui sef al diplomatiei americane in Irak dupa cea a lui Hillary Clinton in 2009.

Aceasta vizita are loc la cateva zile dupa implinirea a zece ani de la invadarea tarii, care a condus la inlaturarea regimului lui Saddam Hussein, dar a esuat in a instaura democratia parlamentara stabila dorita de Washington.

In cursul intrevederilor sale cu premierul Nuri al-Maliki si cu presedintele Parlamentului Osama al-Nujaifi, Kerry ar urma sa ceara Irakului sa colaboreze in vederea izolarii regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

In opinia Washingtonului, Bagdadul ar putea sa contribuie interzicand avioanelor iraniene incarcate cu arme destinate Damascului sa survoleze teritoriul irakian.

Secretarul de Stat ar urma, de asemenea, sa exprime ingrijorarea Washingtonului cu privire la valul de proteste din partea minoritatii sunnite care afecteaza tara de la sfarsitul lui decembrie.

Statele Unite se tem ca Al-Qaida ar putea recupera miscarea in favoarea sa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Donald Trump, hudiuit de un stadion intreg la un meci de baseball