Romania risca sa piarda si pacientii, nu doar medicii si asistentii, prin intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011, ce prevede, printre altele, decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, informeaza Federatia Solidaritatea Sanitara.
"Medici care pleaca pentru salarii mai mari; asistenti care parasesc tara pentru conditii de lucru mai bune; pacienti care vor pleca pentru un tratament mai bun in alte tari, tratamentul fiindu-le platit de statul roman, deteriorarea inevitabila a capacitatii de tratament din Romania - este un sir de evenimente la care riscam sa asistam din luna octombrie a acestui an, odata cu intrarea in vigoare a Directivei UE nr. 24/2011", spune organizatia pe baza studiului "Impactul Directivei nr. 24/2011 asupra sistemului sanitar din Romania", citat de Mediafax.

Potrivit federatiei, mii de romani se trateaza deja in spitalele din Szeged, Gyula si Debrecen, preferand sa isi achite costul unor servicii medicale de calitate.

"In conditiile in care directiva obliga statul roman sa le ramburseze bani de tratament, procesul va capata o amploare nemaiintalnita, lipsind nenumarate spitale de potentiali pacienti si golind visteria Casei Nationale de Asigurari Sociale de Sanatate", arata Solidaritatea Sanitara, precizand ca principala consecinta a directivei o va constitui faptul ca pacientii care au cel putin un nivel mediu vor urma medicii romani in tarile de destinatie, in timp ce cei saraci vor "incerca sa-si gaseasca alinarea in ceea ce va ramane din sistemul sanitar romanesc".

Efectul directivei, aplicabila din octombrie 2013, va fi acesta daca Romania nu reuseste sa aplice un plan coerent de reforma pe zona sistemului de finantare a sanatatii si pe cea a calitatii serviciilor medicale, spune in continuare organizatia, mentionand ca "a aloca 50 sau 500 de milioane de euro suplimentar pentru salarizare nu rezolva inca problema de fond, fiind necesara o reforma care sa reaseze insusi sistemul de finantare a sanatatii" si ca "nu este vorba doar de cresterea nivelului de salarizare, acesta fiind doar unul din multii pasi ce trebuie facuti" pentru cresterea calitatii serviciilor medicale.

Directiva nr. 24/2011 pune o presiune deosebita pe statul roman in special in urmatoarele directii: decontarea serviciilor medicale pentru romanii care se trateaza in strainatate, crearea procedurilor specifice autorizarii prealabile, asigurarea unui standard de calitate a serviciilor medicale, crearea sistemului de informare a pacientilor, existenta unui sistem functional de asigurari de malpraxis, asigurarea coerentei dintre masurile de reforma si principiile de functionare ale unui sistem de sanatate enuntate in directiva si existente la nivelul UE, construirea unui sistem de sanatate occidental pentru eventualii pacienti din Occident, mai spun reprezentantii organizatiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri