Laura Stefan, managing director al firmei de consultanta si de externalizare de servicii Accace Romania, spera ca anul 2020, unul electoral, sa aiba parte de strategii care sa se concentreze pe obiective ce tin de asigurarea unei economii sustenbile si nu pe masuri populiste.


Impredictibilitatea masurilor fiscale este o problema care i-a dat batai de cap mediuliui de afaceri de-a lungul ultimilor ani, ajungand sa ii faca pe antreprenori sa isi schimba planurile de afaceri lunar si, in unele cazuri, sa renunte la planurile de dezvoltare a afacerilor.

Reprezentanta Accace isi doreste ca in 2020, autoritatile publice sa faca o serie de schimbari radicale in ceea ce priveste procesul de modificare sau de adaugare a masurilor fiscale. De asemenea, statul trebuie sa isi concentreze eforturile in directia dezvoltarii unei economii sustenabile, o directie greu de mentinut avand in vedere ca in 2020 avem doua randuri de alegeri, locale si parlamentare, care ar putea devia atentia alesilor catre decizii populiste.

“Anul 2020 va fi an electoral si speram ca obiectivele pe termen lung pentru asigurarea unei economii sustenabile nu vor fi sacrificate de masuri populiste. Mai mult, ne asteptam la o mai mare predictibilitate in ceea ce priveste masurile fiscale – consultare publica, timp suficient si norme de implementare, acolo unde este cazul, pentru a evita toata nebunia care s-a intamplat in anii trecuti, cand modificari legislative cu impact mare in business au fost reglementate prin ordonante de urgenta”, precizeaza Laura Stefan pentru wall-street.ro.

Zilele trecute s-a implinit un an de la faimoasa “taxa pe lacomie” (OUG 114/2018) care era adresata mai multor industrii, precum cea bancara sau de telecomunicatii. Mai multe voci din din mediul de business au catalogat-o ca fiind un soc si au acuzat executivul de la acea vreme de lipsa de predictibilitate si de consultare cu reprezentantii industriilor carora se adresa legea.

Un alt punct atins de catre reprezentanta Accace in ceea ce priveste asteptarile pe care le are de la anul 2020 este debirocratizarea relatiilor cu autoritatile publice si informatizarea sistemelor autoritatilor fiscale, impreuna cu o mai mare transparenta si rapiditate in recuperarea sumelor de la bugetele de stat - TVA, contributia pentru concedii medicale etc.

Actualul ministru al Finantelor Publice a facut o serie de declaratii in ultima perioada referitoare la digitalizarea Agentiei Nationale de Digitalizare Fiscala, ambitiosul plan al executivului constand in inlocuirea cozilor de la ghiseu cu cateva clicuri pe dispozitivele mobile.

Conform uneia dintre ">postarile sale pe propria pagina de Facebook, optimizarea si simplificarea serviciilor aferente obligatiilor fiscale si nefiscale si platii taxelor se va realiza prin masuri precum modernizarea portalului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Spatiului Virtual Privat (SPV), extinderea gamei de servicii oferite in sistemul electronic prin SPV sau extinderea disponibilitatii serviciilor electronice catre beneficiari prin adaptarea portalului ANAF la dispotivize de tip smartphone si tablete.

Laura Stefan identifica toate aceste procese ca fiind provocarile anului 2020, in care va continua orientarea catre digitalizare si automatizarea diferitelor procese si activitati. De asemenea, o alta provocare pe care o vede reprezentantul Accace este decalajul dintre cererea si oferta de forta de munca din anumite sectoare ce va crea, in continuare, presiune pe costuri si pe gasirea unei alternative.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri