"Ganditi-va ca Muntenegru are o populatie similara unui judet de la noi. Daca acest accident ar fi avut loc in Mures, spre exemplu, am fi apelat la sprijinul judetelor limitrofe. Dar medicii, autoritatile si locuitorii din Muntenegru s-au mobilizat si au intervenit prompt, fara niciun sprijin din afara. Ei sunt un exemplu de solidaritate, omenie, mobilizare si profesionalism ce trebuie urmat si de noi", a declarat miercuri, pentru Mediafax, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus ca, din momentul in care a ajuns in Muntenegru, a fost permanent insotit de ministrul Sanatatii de acolo. Mai mult, zeci de medici, asistente si infirmiere au venit la serviciu dupa prabusirea autocarului, desi erau in afara orelor de program.

"Totul a fost exemplar", a subliniat Arafat, care a tinut sa multumeasca pentru solidaritate tuturor celor din Muntenegru - cadre medico-sanitare, autoritati, oameni obisnuiti.

La randul sau, seful Clinicii de chirurgie a Spitalului de Urgenta Floreasca din Capitala, prof. dr. Mircea Beuran, are numai cuvinte de lauda la adresa colegilor din Muntenegru.

"Toate interventiile medicale au fost impecabile. Pacientii care au ajuns la Floreasca au fost tratati in spitalul din Podgorica cu profesionalism, potrivit ghidurilor si protocoalelor internationale. Totul a fost perfect. Multumim colegilor nostri care s-au mobilizat exemplar si le suntem recunoscatori pentru tot ce au facut pentru victimele accidentului", a spus Beuran.

Citeste si:

Si directorul medical al Spitalului Elias, conf. dr. Dana Safta. a multumit colegilor din Muntenegru, pentru modul exemplar in care au ingrijit pacientii romani pana la trimiterea acestora in tara.

"Pacientii au fost ingrijiti exemplar. Mai mult, au avut grija sa ne scrie diagnosticele in limba latina, ceea ce ne-a ajutat mult. Multumim pentru ajutorul dat", a spus Safta.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat intr-o prapastie duminica, in jurul orei 18.00, ora Romaniei, in urma accidentului pierzandu-si viata 18 persoane, iar alte 29 fiind ranite.

Ranitii au fost adusi in Romania marti, cu doua aeronave militare, si internati la spitalele Universitar, Floreasca, Elias si Bagdasar-Arseni, dupa ce au primit ingrijiri de la personalul medical din Muntenegru.