Absolventii fara bacalaureat pot primi 250 de lei

Tinerii care au terminat o forma de invatamant si nu au un loc de munca pot obtine, pentru sase luni, o indemnizatie de somaj de 250 de lei, aceasta putand fi acordata si absolventilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat, a delcarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a prezentat masurile pe care Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca le poate lua in spijinul tinerilor absolventi.

Potrivit legii, absolventii au 60 de zile sa se inregistreze la agentia de ocupare din judetul in care locuiesc, pentru a putea beneficia, timp de sase luni, de o indemnizatie de somaj care reprezinta 50 la suta in indicatorul de referinta, adica 250 de lei, dar si de unele masuri active, precum servicii de mediere si consiliere, scrie Mediafax.

Ministrul Mariana Campeanu a amintit si de programul prin care angajatorii pot primi subventii daca angajeaza absolventi de orice forma de invatamant. Aceste subventii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, daca tanarul angajat are si handicap, valoarea lor variind in functie de nivelul de pregatire al absolventului: 500 de lei pe luna pentru nivel de scoala primara sau gimnaziala, 600 de lei pentru absolventi de liceu sau postliceala si 700 de lei pe luna pentru cei care au terminat o forma de invatamant universitar.

De asemenea, legea permite acordarea unor prime de incadrare absolventilor care reusesc sa isi gaseasca un loc de munca.

Minsitrul Mariana Campeanu a mai spus ca la nivel european s-a adoptat "Garantia pentru tineri", program care obliga autoritatile din statele membre sa ia masuri pentru orice tanar care in patru luni de la absolvire nu reuseste sa gaseasca un loc de munca, o forma de a-si continua studiile sau un program de formare profesionala.

De asemenea, Ministerul Muncii pregateste doua proiecte cu fonduri europene dedicate tinerilor absolventi, fiecare in valoare de cate cinci milioane de euro.

Potrivit Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, de la inceputul anului s-au inregistrat ca someri 8.973 de absolventi, dintre care 770 sunt indemnizati.

Astfel, din cei 3.970 de absolventi inregistrati in iunie, 3.404 provin din invatamantul liceal si post-liceal, 466, din invatamantul primar, gimnazial si profesional, iar 100 din invatamantul universitar.

In prima parte a lunii iulie au fost inregistrati 1.650 de absolventi, dintre care 1.446 absolventi de invatamant liceal si post-liceal, 130 de invatamant primar, gimnazial si profesional si 74 de invatamant universitar.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri