"Controalele frontaliere suplimentare introduse de Spania sunt motivate politic, disproportionate si contrare dreptului la libera circulatie in Uniunea Europeana", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului britanic, citat de AFP.

Uniunea Europeana anuntase ca va trimite observatori in octombrie, dar premierul britanic asteapta o interventie mai rapida.

"Premierul ii cere presedintelui Barroso sa trimita de urgenta o echipa de observatori UE la frontiera dintre Gibraltar si Spania", precizeaza reprezentantul Guvernului britanic.

Citeste si:

Tensiunile diplomatice dintre Londra si Madrid s-au amplificat la sfarsitul lunii iulie, din cauza unor dispute privind drepturile de pescuit.

Autoritatile britanice din Gibraltar au instalat un recif artificial in Golful Algeciras, pentru a bloca incursiunile pescarilor spanioli.

In replica, politia spaniola a intensificat controalele la frontiera dintre Gibraltar si Spania. Premierul britanic, David Cameron, l-a sunat pe omologul sau spaniol, Mariano Rajoy, avertizand ca exista "riscul real" al deteriorarii relatiilor bilaterale.