Despre reamenajarea parcului Drumul Taberei (fostul Moghioros) se vorbea inca din 2010, atunci cand Primaria Sectorului 6 a depus, spre finalizare, „Planul Integrat de Dezvoltare Urbana” care cuprinde „Modernizarea arhitecturala si peisagistica a Parcului Drumul Taberei”. De atunci, balbele, amanarile si interferentele politice s-au tinut lant.

In 2011, Elena Udrea, pe atunci ministrul Turismului, alaturi de fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteras, semnau doua contracte finantate prin Programul Operational Regional. Parcul ar fi trebuit sa fie complet reamenajat inainte de finalul anului 2012.

Intre timp, semnatarii initiali „au disparut” din functiile detinute si proiectul a intrat pe mainile actualului primar al sectorului 6, Rares Manescu.

Teoretic, proiectul este finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013 si se va materializa prin finantare nerambursabila in proportie de 98%, contributie proprie fiind de 2%. Valoarea proiectului – aproape 80 mil. lei, echivalentul a circa 18 mil. euro.

Tergiversarea proiectului ar putea insa sa ii coste foarte mult pe locuitorii sectorului, dar si pe bucuresteni, in general. Fondurile nerambursabile alocate pentru spatiul verde ar putea fi pierdute intrucat administratia locala nu a respectat parametrii prevazuti in acordul de finantare. Mai mult, reprezentantii Ministerului Dezvoltarii sustin ca primaria Sectorului 6 nici nu a cerut pana acum vreun decont pentru acest proiect, a scris B1.ro.

Situatia a starnit discutii aprinse in ultima sedinta a Consiliului Local in momentul in care primarul Rares Manescu a cerut ca jumatate din banii destinati investitiei sa fie platiti din bugetul sectorului.

Cu toate acestea, contactati de wall-street.ro, reprezentantii Primariei Sectorului 6 spun, in continuare, ca lucrarile demarate in mai 2013 sunt conforme cu planul initial – s-au realizat lucrari in proportie de 30%, pana la finalul anului urmand sa se ajunga la 70%.

Procentul de 30% contravine insa cu spusele primarului Manescu care, in incercarea de a atrage fonduri, a declarat recent ca ar fi finalizat 50% din lucrari – cu 20 de puncte procentuale peste declaratiile facute de primarie.

Ei nu au explicat nici intarzierile survenite de-a lungul timpului, nici cum primarul sectorului va reusi sa continue lucrarile in conditiile in care este posibil sa nu aiba fondurile necesare.

Consilierii locali sustin ca fondurile europene din care trebuia realizat proiectul sunt in acest moment blocate.

In Parcul Drumul Taberei se executa urmatoarele lucrari, conform declaratiilor proprii: amenajare teren, terasamente, amenajarea terenului pentru protectia mediului, toaletare arbori, reabilitarea malurilor lacului, reabilitarea fantani arteziene, realizare scena amfiteatru, amenajarea terenului pentru obiectivele din parc (loc joaca copii, loc recreere adulti, pavilion sahisti, loc joaca caini de companie), trasarea aleilor (rutiere, pietonale si piste biciclisti), plus lucrari adiacente aferente celor prezentate mai sus (degajare teren de corpuri straine; evacuare gunoi).

In prezent, intreg parcul este inchis publicului, starnind proteste din partea cetatenilor.



Un alt proiect al Primariei Sectorului 6 este reabilitarea cinematografului Favorit intr-un „centru cultural european multifunctional”.

„Proiectul a primit fondurile necesre pentru prima parte a proiectului, aproximativ 11 milioane de lei, si va intra in faza de executie in toamna”, conform Primariei.

Per total, reabilitarea cinematografului va costa 8,2 mil. euro. In perioada comunista si imediat dupa aceea, cinematograful Favorit avea 944 de locuri fiind unul dintre cele mai mari din Bucuresti, unul dintre concurentii cinematografului Patria, in functiune si in prezent.

Saga de 24 de ani a cainilor vagabonzi



Una dintre prioritarile declarate ale lui Rares Manescu in campania electorala a fost si rezolvarea problemelor legate de cainii vagabonzi (numiti „comunitari” de Primarie – n.r.).

Asa cum se intampla de cateva generatii de primari incoace, declaratiile venite din partea Primariei sunt multe dar, intr-un final, fara nicio substanta.

„Responsabilitatea in ceea ce priveste rezolvarea situatiei cainilor comunitari apartine, potrivit reglementarilor in vigoare (HCGMB nr. 243/2009), Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor – ASPA, institutie subordonata Primariei Municipiului Bucuresti. Bugetul ASPA a fost considerabil marit in anul 2013, fapt ce a determinat demararea unui proiect de sterilizare a tuturor animalelor comunitare din Capitala.

Mai mult, Primaria Sectorului 6 subliniaza ca este singura primarie din Capitala care desfasoara un program de sterilizare a animalelor fara stapan, in colaborare cu organizatii neguvernamentale din sfera protectiei animalelor – in speta, fundatia Vier Pfoten. Contractul a fost semnat pe o perioada de un an, incepand cu luna mai a lui 2013.

Campania se deruleaza gratuit si, sustine Primaria, consta in „sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea antirabica, identificarea, marcarea cu microcip si crotal si inregistrarea cainilor si pisicilor fara stapan din Sectorul 6”.

Cu toate acestea, Primaria subliniaza ca „situatia nu poate fi rezolvata decat prin cooperarea si conlucrarea tuturor institutiilor administratiei publice locale din Bucuresti”.

Cum considerati ca se poate rezolva cu adevarat problema cainilor vagabonzi din sector dar si din Bucuresti, in limitele legii?

O alta problema semnalata pe forumuri, bloguri si in presa este schimbarea perpetua a florilor si arbustilor de pe strazile sectorului, fara niciun motiv aparent.

Primaria Sectorului spune ca nu achizitioneaza material floricol, acesta fiind produs in serele proprii. „Avandu-se in vedere cerintele actualizate in conformitate cu extinderea suprafetelor verzi amenajate, au fost achizitionate seminte de Cineraria, Petunia si Salvia, in valoare de 11.020, 5 lei ( cu TVA)”.

„In urma lucrarilor desfasurate pe tronsonul de Metrou Drumul Taberei-Universitate, pentru refacerea fondului vegetal, fiind afectate spatiile verzi, au fost plantati peste 1000 de arbori tineri cu balot pe zonele deficitare, costurile fiind suportate de catre S.C. Metrorex, iar in incinta Universitatii Politehnica din Bucuresti au fost plantati 1500 de arbori si arbusti, costurile fiind suportate de catre Primaria Municipiului Bucuresti”.

Wall-Street.ro incurajeaza cititorii sa isi expuna, decent, parerile privind evolutia lucrarilor la Parcul Drumul Taberei,”proiectul Favorit” si problema cainilor vagabonzi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri