Acuzarea fostului comandant de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru genocid este o decizie istorica si un moment de cotitura in investigarea si sanctionarea crimelor comunismului, a declarat marti presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.

"Este o decizie istorica pentru IICCMER, dar mai ales pentru societatea romaneasca. Este pentru prima data cand un fost lucrator al sistemului carceral comunist este pus sub acuzare pentru infractiunea de genocid pentru crimele si abuzurile politice comise in timpul regimului comunist, noteaza Mediafax.

Punerea sub acuzare a fostului comandant de la Penitenciarul Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, reprezinta un moment de cotitura in investigarea si sanctionarea crimelor comunismului", a spus presedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Andrei Muraru, citat intr-un comunicat de presa.

Acesta a precizat ca IICCMER va continua sa se concentreze pe identificarea responsabililor pentru crime si abuzuri politice din perioada comunista.

Presedintele executiv al IICCMER a mai spus ca spera ca Ministerul Justitiei sa finalizeze in curand proiectul de lege privind suspendarea pensiilor ce revin fostilor angajati ai aparatului represiv comunist, daca acestia au fost invinuiti pentru crime si abuzuri politice.

"Din acest moment, odata cu declansarea urmaririi penale, Alexandru Visinescu poate fi primul responsabil din sistemul represiv comunist caruia i se va suspenda pensia speciala", a mai spus Muraru.

In aprilie, IICCMER a anuntat ca a identificat numeroase fapte cu posibile consecinte de natura penala comise de 35 de angajati ai Directiei Generale a Penitenciarelor, in urma exercitarii functiilor in perioada 1950-1964. Persoanele investigate au varste cuprinse intre 81 si 99 de ani si locuiesc pe teritoriul Romaniei. Totodata, IICCMER informa atunci ca a intrat in posesia datelor de identificare, a numelor si adreselor exacte ale acestor persoane.

In 30 iulie, IICCMER a sesizat Parchetul privind activitatea locotenentului colonel (r.) Alexandru Visinescu din perioada in care a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, respectiv din 1956 pana in 1963. La denuntul penal, Institutul a atasat cateva sute de documente de arhiva si marturii.

Din probele administrate de IICCMER a reiesit ca detinutii politici inchisi la Penitenciarul Ramnicu Sarat au fost supusi unui regim de exterminare, care a condus la decesul unora dintre acestia. Potrivit datelor obtinute de IICMER, regimul impus la Penitenciarul Ramnicu Sarat nu oferea conditiile minime de supravietuire pe termen lung, aducand astfel grava atingere dreptului la viata.

Potrivit IICCMER, Alexandru Visinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele inregistrate. Astfel, in calitate de comandant de penitenciar, el era direct responsabil de "viata detinutilor", asa cum arata Regulamentul de functionare a Directiei Generale a Penitenciarelor, ceea ce inseamna ca ansamblul conditiilor de detentie era organizat sau cel putin tolerat de catre acesta.

Alexandru Visinescu este urmarit penal pentru genocid, intrucat in perioada 1956-1963, cand a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat, i-a supus pe detinutii politici la rele tratamente, batai si alte violente, i-a lipsit de hrana, medicamente si asistenta medicala, a anuntat, marti, Parchetul ICCJ.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica au inceput urmarirea penala a lui Alexandru Visinescu pentru genocid, "constand in aceea ca in perioada 1956-1963, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici incarcerati in Penitenciarul Ramnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a ingrijirii medicale refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Alexandru Visinescu s-a prezentat, marti, la Parchet instantei supreme, fiindu-i adusa la cunostinta invinuirea. Acesta le-a solicitat procurorilor un termen pentru pregatirea apararii, a precizat Parchetul ICCJ.

Procurorii Parchetului instantei supreme au inceput in 30 august audierile in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu. Anchetatorii i-au luat atunci o declaratie lui Valentin Cristea, singurul detinut politic de la Penitenciarul Ramnicu Sarat care mai este in viata.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe langa Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti inceperea urmarii penale a fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu, pentru omor deosebit de grav.
In 9 august, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a preluat de la Parchetul Tribunalului Bucuresti, dosarul avand ca obiect denuntul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului impotriva tortionarului Alexandru Visinescu.

Citeste si:

    Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache.

    Inainte de a fi numit in functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile Mislea si Jilava, la inceputul anilor '50.

    Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 - aprilie 1956. Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, intre 1965 si 1976, a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri