"Companiile mari, care administreaza zeci de mii de hectare, incep sa foloseasca munca temporara in diverse etape ale procesului de productie agricola, cum ar fi pentru insamantare sau pentru recoltare. In acest domeniu salariile pot sa varieze de la 800-900 de lei pentru cei care recolteaza efectiv pana la 2.500 - 3.500 de lei pentru tractoristi, ingineri agricoli sau tehnicieni. Salariul este bun pentru ca nu orice tractorist are experienta sa conduca pentru drumurile publice utilajele mari”, a explicat Toma.

Potrivit acestuia, in ultimii ani putini romani s-au mai indreptat sper meseria aceasta.

Cum scalezi un startup care...
Citeste si: Cum scalezi un startup care vrea sa digitalizeze agricultura locala

“In anii `60-`70 sa fii tractorist pentru mediul de la tara era un job de inalt nivel, insa incepand din anii `90 putini s-au mai indreptat spre astfel de specializari", a explicat Toma.

Potrivit legislatiei in vigoare, misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 de luni, iar durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe perioade succesive care, adaugate la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni.

INS: Importuri de legume si...
Citeste si: INS: Importuri de legume si fructe de 691 MIL. euro, in primele 5 luni

Un numar de aproximativ 50.000 de persoane sunt angajate in regim de munca temporara in Romania, ceea ce inseamna un grad de penetrare de 1,5% din totalul fortei de munca (aproximativ 4,5 milioane de persoane), procent mult sub media europeana - 14%.