Zeci de perchezitii au loc, marti, in noua judete, pentru destructurarea unui grupari specializate in fraude informatice, care a produs un prejudiciu de 500.000 de euro, fiind prejudiciati in special clienti ai Postei italiene, din conturile carora erau extrasi fraudulos bani.

Potrivit unui comunicat al Politiei Judetene Suceava, incepand de anul trecut politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Suceava au in lucru, sub coordonarea unui procuror DIICOT, un dosar penal in care sunt vizate mai multe persoane, intre care cinci cetateni straini. In acest dosar sunt cercetati si doi tineri din comuna botosaneana Hudesti, un altul din Bacau, un altul din Bailesti (Dolj) si o tanara din Targoviste.

Anchetatorii au stabilit ca suepectii au constituit un grup infractional la care au aderat 36 de persoane si care actiona in judetele Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Sibiu, Dambovita, Galati si Dolj, scrie Mediafax.

Membrii gruparii sunt acuzati de infractiuni informatice, prin fraudarea in special a clientilor Poste Italiane s.p.a, dupa ce au obtinut datele de acces in conturile bancare online banking ale acestora, prin metoda phishing, au accesat fraudulos conturile si au facut transferuri frauduloase de bani prin Western Union.

Sursa citata arata ca activitatea gruparii era structurata pe trei paliere principale, respectiv: obtinerea datelor de acces la conturi bancare, efectuarea transferurilor frauduloase de bani de pe acestea si ridicarea banilor astfel transferati.

Citeste si:
Baza de date impotriva fraudelor cu asigurari CASCO
BAAR va crea o baza de date...

O parte din membrii gruparii actionau pe teritoriul Italiei pentru obtinerea datelor de acces la conturile bancare ale victimelor si realizarea transferurilor frauduloase catre alti membri ai gruparii care, la randul lor, aveau sarcina sa ridice banii de la diferite agentii Western Union de pe teritoriul Romaniei.

Prejudiciul estimat pana in acest moment al anchetei este de aproximativ 500.000 de euro.

In acest dosar s-a dispus inceperea urmaririi penale in cazul a 36 de invinuiti, iar marti politistii BCCO procurorii DIICOt fac 37 de perchezitii in Suceava, Bacau, Craiova, Constanta, Alba, Galati, Pitesti, Brasov si Dambovita, urmand sa fie puse in aplicare 35 de mandate de aducere. Cele 35 de persoane ar urma sa fie aduse la sediul DIICOT Suceava pentru audieri.

Acuzatiile aduse membrilor retelei sunt constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat, efectuarea de operatiuni financiare frauduloase, detinere fara drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.

Citeste si:
Perchezitii la sediul Oracle din Pipera
Perchezitii la sediul Oracle...

Pe parcursul cercetarilor, anchetatorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Secret al Ambasadei SUA la Bucuresti, S.R.I.- Directia Judeteana Suceava, totodata fiind promovate doua comisii rogatorii internationale catre autoritatile din Italia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Perchezitii la o banda de hoti de biciclete din Brasov