Boala Alzheimer ar putea avea leac, daca un medicament va fi lansat pe piata in urmatorul deceniu. Asta este concluzia unei descoperiri facute de cercetatorii britanici, care au reusit prin teste de laborator sa impiedice distrugerea celulelor cerebrale, informeaza dailymail.co.uk, potrivit Mediafax.

Alzheimerul este o afectiune care deterioriaza accentuat creierul persoanelor suferinde, in special batranii. Astfel, acest studiu, considerat revolutionar de comunitatea medicala internationala, ofera sansa obtinerii unor noi medicamente capabile sa stopeze si alte maladii grave, precum Parkinson si alte boli neurodegenerative.

Savantii britanici spun ca vor putea chiar sa obtina o pastila care va putea sa trateze mai multe boli in acelasi timp.

Cercetarile din cadrul acestui studiu se afla inca intr-un stadiu incipient, insa, potrivit oamenilor de stiinta, ele ofera deja prima dovada reala a faptului ca este posibila folosirea unui medicament pentru a impiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.

In cazul maladiei Alzheimer, diagnosticata la peste 500.000 de britanici, creierele pacientilor sunt "colmatate" cu o proteina lipicioasa, cu o structura "pliata" in mod eronat. In Romania, insa, unul din opt oameni peste 55 de ani sufera de aceasta afectiune, iar in total sunt peste 270.000 de romani diagnosticati cu Alzheimer.

Citeste si:
62% dintre români se trateaz─â corect cu medicamente eliberate f─âr─â...
62% dintre români își...

Cei mai multi oameni de stiinta au incercat sa gaseasca medicamentul care sa dezintegreze acea proteina toxica si sa o inlature din creier, insa autorii acestui studiu recent, finantat de Medical Research Council, au abordat problema intr-o maniera diferita.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii britanici de la Universitatea Leicester au ales sa analizeze felul in care acele depozite de proteine avariaza creierul. La fel cum un scaun pliant are nevoie sa se inchida si sa se deschida intr-un anumit fel, proteinele din creier trebuie sa se plieze intr-un anumit fel pentru a functiona corect.

Studiul, realizat pe soareci, a aratat faptul ca aceste proteine cu o pliere eronata nu ucid in mod direct celulele cerebrale. In schimb, celulele mor din cauza tentativei lor nereusite de a se proteja - ele inceteaza sa mai produca proteine noi, din care unele sunt vitale pentru supravietuirea lor.

Savantii britanici au aratat ca este posibil sa se administreze soarecilor un medicament care reporneste sinteza acelor proteine, ceea ce inseamna ca maladia cerebrala va fi oprita.

Citeste si:
O metoda avansata pentru depistarea cancerului a fost descoperita
A fost descoperita o metoda...

Soarecii tratati au trait fara simptome, in timp ce animalele netratate au prezentat pierderi de memorie, tulburari motrice si, in cele din urma, au murit, au explicat autorii acestui studiu publicat in revista Science Translational Medicine.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Îngrijorător! 7 din 10 români se tratează de boli cu informaţii de pe Internet
Setari Cookie-uri