Minerii, angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, sunt imbracati in salopete si poarta casti cu lampas.

In paralel, la intrarea in galerie, aproximativ 300 de oameni, angajati ai companiei miniere, rude ale minerilor si localnici, protesteaza cerand aprobarea proiectului de la Rosia Montana, scrie Mediafax.

Presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat ca minerii intrati in subteran in jurul orei 15.30 vor ramane acolo aproximativ doua ore, acesta fiind un gest simbolic si un protest pasnic prin care solicita aprobarea proiectului minier si locuri de munca.

"Condamnam actiunile anti-sociale si anti-romanesti ale ONG-urilor protestatare impotriva locurilor de munca in minerit. Cerem acestor ONG-uri sa inceteze cu provocarile si violenta! Este inadmisibil ca un cetatean al statului roman, care este si demnitar, sa fie atacat cu pietre de protestatari (ministrul Culturii, Daniel Barbu - n.r.).

Condamnam atitudinea protestatarilor care instiga la violenta in protestele anti-Rosia Montana!", a spus Cristian Albu.

Citeste si:

El a adaugat ca oamenii din Rosia Montana vor sa transmita faptul ca in Muntii Apuseni motii sustin mineritul.
"Vom lupta pentru dreptul nostru la locuri de munca si la o viata decenta, la noi acasa, din minerit. Cerem romanilor solidaritate cu soarta noastra! Avem nevoie de locuri de munca, avem nevoie de dezvoltarea zonei, avem nevoie de pace si liniste", a afirmat Albu.

In 11 septembrie, 22 de mineri s-au blocat in subteranul galeriei Catalina-Monulesti de la Rosia Montana, alti 11 angajati ai companiei RMGC alaturandu-li-se doua zile mai tarziu.

In seara de 15 septembrie, toti cei 33 de angajati ai RMGC au iesit din galerie dupa o vizita a premierului Victor Ponta, care le-a promis ca le va aduce Comisia parlamentara.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, aproape doua mii de persoane din tara au mers la Rosia Montana pentru a-si manifesta solidaritatea cu cei 33 de angajati ai RMGC blocati in subteran.

In 22 septembrie, cei 33 de mineri au coborat din nou in subteran, la Rosia Montana, pentru un protest de cateva ore, cerand aprobarea proiectului minier, ei fiind sustinuti la suprafata de 250 de persoane.