Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, apreciaza ca apartenenta la un curent politico-ideologic nu este usor de calificat, sau tot timpul doar o optiune rationala, explicand ca a fi de stanga reprezinta un mod de a simti, de a gandi si de a trai, de care personal nu se poate dezice.

"Va multumesc ca ati spus ca sunt de stanga. Eu nu sunt nici de stanga, nici de dreapta, sunt asa cum sunt. Pentru ca un filosof spunea ca a fi un om de stanga sau social democrat este un anumit mod de a simti, de a gandi si de a trai. Deci, daca simti, gandesti si traiesti intr-un anumit mod apartii unei anumite zone. Daca simti mult, gandesti mult, actionezi. Cu pierderi. Dar, fiecare cu valorile cu care l-a inzestrat Dumnezeu, morale si sociale. Eu daca asa simt si asa gandesc, cum pot sa traiesc ca altcineva?", a spus Florin Georgescu la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, pe care i-a acordat-o Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), conform Mediafax.

Alaturi de multumiri adresate dascalilor care l-au indrumat profesional de-a lungul timpului, Florin Georgescu a tinut sa-si exprime recunostiinta pentru ceea ce a invatat de la Ion Iliescu, de la fostul premier Nicolae Vacaroiu si de la fostul premier Adrian Nastase.
In linia caracteristica, Georgescu a aparat politica reformelor graduale promovata de fostul presedinte Ion Iliescu si perpetuata de PSD de-a lungul ultimilor 20 de ani, in ciclurile electorale in care acest partid s-a aflat la guvernare.

Prim-viceguvernatorul BNR a argumentat ca politica pasilor marunti era necesara pentru pacea sociala, intrucat o mare parte din populatie a trait mult timp sub regimul comunist si era obisnuita cu securitatea economica, si nu putea accepta compromisul pierderii securitatii economice in favoarea libertatilor individuale, asa cum o fac noile generatii.

"D-aia a zis cine a zis ca ne trebuie 20 de ani. Cred ca ne trebuie vreo 35 de ani", a completat Georgescu.

Oficialul BNR a criticat in termeni severi modul in care s-a gandit restituirea proprietatii, "dupa 2005", cu aplicarea principiului "restitutio in integrum", care a costat statul roman circa 10 miliarde de euro, luati din avutia publica. In aceste conditii, Georgescu afirma ca statul si-a diminuat sensibil din patrimoniul care-i sustinea fluxurile ce urmau sa fie redistribuite pentru coeziune sociala.

De asemenea, el a criticat introducerea cotei unice, aratand ca aceasta i-a avantajat doar pe cei cu venituri mari. Georgescu a propus introducerea unei cote diferentiate de impozitare, chiar o impozitare in doua trepte, in care nivelul cel mai inalt sa ramana 16%, iar urmatoarele de 12 sau 14%.

El vede ca avantajul unei astfel de impozitari este o mai mare transaparentizare a veniturilor fiecarui individ, intrucat va obliga intreaga populatie sa semneze si sa depuna declaratii fiscale.

Prim-viceguvernatorul BNR a reluat tema companiilor cu pierderi, aratand ca anul trecut nu mai putin de 278.000 de companii au declarat ca nu au realizat profit. El a criticat faptul ca patronii pot sa incarce bilanturile firmelor cu cheltuieli personale sau cu masini de zeci de mii sau sute de mii de euro.

"Daca noi la intern, aici, ne punem reguli slabe, si in afaceri, cand iesim afara, inclusiv la fotbal, suntem ciuca batailor", a adaugat Florin Georgescu.

El a mai mentionat ca din 40 de produse industriale pe care Romania le realiza si exporta in 1989, doar pentru 8 dintre acestea exista in prezent volume de productie mai mari, pentru 23 sunt scaderi sensibile, iar in cazul a 9 marfuri productia a scazut cu peste 89%.

Dupa absolvirea Academiei de Studii Economice, Facultatea Finante-Contabilitate, in 1976, Florin Georgescu a activat pana in 1989 in Inspectia Teritoriala Financiara de Stat Bucuresti, unde a fost sef serviciu si director general, iar in 1992 este avansat ca secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

La finele anului 1992, Florin Georgescu este numit ministru al Finantelor Publice in guvernul condus de Nicolae Vacaroiu, pozitie pe care ramane pe toata durata guvernarii PSD, pana la alegerile din 1996.

Ulterior intra in Parlamentul Romaniei si conduce pentru doua mandate de deputat Comisia de Buget Finante Banci.

In 2004, Florin Georgescu este numit pentru cateva luni presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, iar in toamna aceluiasi an devine prim-viceguvernator al BNR.

In primul mandat al guvernului Ponta, Florin Georgescu accepta temporar pozitia de prim-vicepremier si de ministru al Finantelor Publice, iar odata cu instalarea celui de-al doilea guvern Ponta se intoarce pe pozitia de prim-viceguvernator, de unde era suspendat temporar.

Florin Georgescu are un doctorat in finante, circulatie baneasca si credit, Academia de Studii Economice (1989), iar experienta educationala este completata de stagii la Institutul International pentru Dezvoltarea Managementului, Lausanne, Elvetia august 1991-mai 1992 si Henry Bloch School of Business and Public Administration – University of Missouri Kansas City, Kansas City, SUA – Stagiu de cercetare stiintifica privind managementul financiar-bancar in conditile economiei de piata, ca bursier Alexander Hamilton, in programul Fulbright.

El este membru al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma (ARCOR), Bucuresti si membru fondator si vicepresedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri