Seful Jandarmeriei, Mircea Olaru, a declarat ca jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene cand persoanele care au protestat duminica in Capitala au devenit violente, iar unele, care s-au intins pe carosabil tinandu-se de maini, au suferit contuzii in timpul interventiei fortelor de ordine, potrivit Mediafax.

Inspectorul general al Jandarmeriei Romane, Mircea Olaru, a spus, intr-o conferinta de presa, ca de 18 saptamani sunt organizate in Piata Universitatii din Capitala manifestatii de protest care nu sunt autorizare, pentru diferite motive.

Olaru a precizat ca in timpul acestor manifestatii au aparut divergente intre fortele de ordine si protestatari, ultima fiind duminica. Astfel, in jurul orei 15.00, in zona Guvernului, cateva persoane au amenintat fortele de ordine ca se vor incendia si ca vor arunca cu substante inflamante spre jandarmi daca se vor apropria. Jandarmii au intervenit, au stins incendiul si au dus la politie o persoana pentru a fi identificata.

Ulterior, in jurul orei orei 16.00, la fantana de la Universitate s-au adunat mai multi protestatari, unii dintre acestia incercand sa blocheze circulatia. Jandarmii i-au somat sa ramana in zona de protest, insa protestatarii au fortat cordonul de ordine si au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, apoi Calea Victoriei. Desi au fost somati sa respecte legea si sa nu blocheze circulatia, in cele din urma, protestatarii au ajuns in Piata Victoriei, unde dispozitivele de jandarmi au intervenit pentru a securiza zona si a mentine libera circulatia.

Olaru a mai spus ca, in jurul orei 19.30, protestatarii au devenit violenti, in incercarea de rupe cordoanele de jandarmi si a bloca circulatia in zona Guvernului, moment in care a dispus interventia fortelor de ordine, pentru a-i opri. In timpul interventiei fortelor de ordine au fost folosite gaze lacrimogene, iar persoanele violente au fost ridicate. Unele dintre acestea s-au intins pe carosabil, tinandu-se de maini, incercand sa blocheze astfel circulatia.

Cand jandarmii au intervenit pentru a-i desprinde, unii dintre acesti protestatari au suferit contuzii, o persoana fiind dusa la Spitalul Floreasca, dupa ce a acuzat dureri de cap. Aceasta a ramas internata la sectia de neurochirurgie a Spitalului Floreasca, fiind externata luni dimineata, a mai spus Olaru. Celelalte persoane care au incercat sa blocheze circulatia au fost conduse la o sectie de politie, fiind amendate cu 500 de lei.

Seful Jandarmeriei Romane a precizat ca prezenta jurnalistilor in interiorul dispozitivelor poate duce la violente inclusiv asupra acestora. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne au aratat, luni, intr-un comunicat de presa, ca actiunea jandarmilor a fost legala, iar masurile luate duminica seara, in Bucuresti au fost graduale, ca raspuns la escaladarea faptelor de violenta.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, apreciaza ca manifestarea neautorizata a blocat o parte din arterele centrale ale Bucurestiului, afectand ordinea publica si siguranta cetatenilor, ceea ce a impus dispunerea unor masuri de limitare a perimetrului de desfasurare a protestului. "Ministerul Afacerilor Interne isi reafirma pozitia ca aceste manifestari neautorizate trebuie sa respecte principiul constitutional al neincalcarii drepturilor si libertatilor celorlalti cetateni. Respectam dreptul la libera exprimare a oricarui cetatean, dar nu putem sa nu constatam ca unii dintre aceia care invoca nerespectarea principiilor democratice sunt cei care incalca, cu buna stiinta, normele legale, provocand fortele de ordine si incitand la violenta", au precizat reprezentantii MAI.

Protestul care a avut loc duminica, in Capitala, a inceput in jurul orei 16.00, in zona fantanii de la Universitate, de unde manifestantii au plecat dupa aproximativ doua ore, trecand de efectivele de jandarmi care au incercat sa le impiedice intrarea pe carosabil. Ei s-au adunat apoi pe Calea Victoriei, unde au trecut de un nou cordon de jandarmi, pentru a merge spre Guvern.

Circulatia a fost blocata pe Calea Victoriei in timpul marsului, iar ulterior pe Soseaua Kiseleff. In Piata Victoriei, manifestantii au scandat "Jos Guvernul tradator" si "Demisia", unii incercand sa forteze cordonul de jandarmi din fata sediului Executivului. Protestul din Piata Victoriei s-a incheiat dupa mai mult de o ora. Protestatarii au anuntat pe Facebook ca vor manifesta, duminica, "impotriva puslamalelor din Parlament", in urma modificarilor aduse Codului Penal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri