Joakim Ruist, cercetator la Universitatea din Göteborg, a facut calcule precise pentru Suedia, unde bulgarii si romanii pot lucra fara restrictii din anul 2007, si pentru alte 14 state membre ale Uniunii Europene. "Concluziile mele arata clar ca temerile exprimate in prezent in alte state europene privind poverile care ar trebui suportate de statul asistential pentru primirea romanilor si bulgarilor sunt nefondate", precizeaza expertul.

In Suedia, un imigrant roman sau bulgar ofera statului prin activitatile sale cu 30 la suta mai mult decat primeste, subliniaza Ruist. "Acest rezultat pozitiv se datoreaza faptului ca imigrantii primesc mai putine indemnizatii sociale decat media populatiei suedeze", explica cercetatorul.

Marea Britanie si Irlanda au cel mai mult de castigat de pe urma imigratiei: in primul rand pentru ca romanii si bulgarii care merg acolo stiu deja engleza, apoi pentru ca institutiile statului asistential sunt mai putin dezvoltate comparativ cu Suedia, adauga specialistul. Studiul a utilizat un esantion reprezentativ de 10.000 de bulgari si romani care locuiau in Suedia in anul 2011.