Ploile abundente din ultimele zile au provocat inundarea a zeci de hectare de teren si a mai multor gospodarii din comunele Vaideeni, Lalosu si Stefanesti, din judetul Valcea, dar si la activarea unei alunecari de teren din cauza careia un drum a fost partial blocat.

Potrivit unei informari date publicitatii, vineri, de catre Prefectura Valcea, in urma precipitatiilor din ultima perioada, mai multe zone din judetul Valcea au fost inundate, apa baltind pe zeci de hectare de teren, iar scurgerile de pe versanti ducand la prabusirea unui versant, noteaza Mediafax.

Astfel, in comuna Vaideeni, satul Izvorul Rece, un versant situat pe malul stang al paraului Recea s-a prabusit peste un drum de interes local, in zona fiind impuse restrictii de circulatie. Traficul rutier se desfasoara pe un singur sens, iar in zona au acces doar autovehiculele cu masa de sub 3,5 tone. Pamantul s-a dislocat din cauza scurgerilor de ape pluviale si a traficului greu care se desfasoara pe drumul local, in conditiile in care in zona se fac lucrari de amenajare a unui drumu forestier.

Conform autoritatilor locale, la baza versantului se fac lucrari de consolidare cu piatra, insa la debite mari ale paraului Recea apele trec peste consolidare si erodeaza baza versantului. Drumul afectat de prabusirea versantului in comuna Vaideeni asigura accesul catre 40 de gospodarii, unde locuiesc peste 90 de persoane, intre care 22 de copii care merg la scoala. In urma prabusirii acestui versant, o gospodarie este pusa in pericol.

Conform Prefecturii Valcea, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a stabilit o serie de masuri care se impun in acest caz, estimand ca lucrarile efectuate in regim de urgenta ar costa 120.000 lei. De asemenea, in urma ploilor din ultima perioada sunt afectate mai multe zone din comuna valceana Lalosu. Astfel, in satul Brebesti, din aceasta comuna, apa balteste pe aproximativ zece hectare de teren arabil, din cauza ca in zona nu exista un sistem de colectare si dirijare a apelor pluviale, fiind necesara o subtraversare pe sub platforma unui drum, care sa permita scurgerea apelor.

Prognoza meteo vineri 25...
Citeste si: Prognoza meteo vineri 25 ianuarie: ninsori, lapovita si polei

Apele pluviale baltesc pe alte zece hectare de teren din satul Lalosu, unde exista un canal de scurgere subdimensionat, ploile abundente din ultima perioada inundand, in acelasi sat, si cinci gospodarii situate pe marginea unui drum judetean. Alte 20 de hectare de teren au fost inundate in satul Mologesti. Tot in Lalosu, in satul Oltetani, apele scurse de pe versanti au acoperit partial cu aluviuni un drum judetean si, desi Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta a intervenit pentru curatarea drumului, fenomenul este in continuare activ.

In comuna valceana Stefanesti, pe drumul judetean 677 D, intre localitatile Dragasani si Lungesti, santurile de scurgere din zona sunt obturate, iar in urma ploilor abundente din ultima perioada si din cauza configuratiei terenului cinci gospodarii au fost inundate, iar apa balteste pe mai multe terenuri, inclusiv pe drumul judetean. In zona, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din gospodarii. Zonele afectate se afla sub monitorizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Ro-Alert: Bucurestenii, rugati sa sune la 112 doar pentru urgente