Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a participat la semnarea unui contract de parteneriat pentru constituirea unui consortiu universitar intre Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures si Universitatea "Petru Maior" (UPM) din municipiu, scrie Mediafax.

El a spus, in discursul tinut cu aceasta ocazie, ca autonomia universitara "este un lucru extrem de important", la care tine foarte mult, subliniind ca interventia politica in zona universitara este "o greseala". Primarul din Targu Mures, Dorin Florea (PDL), afirmase anterior in fata asistentei ca spera ca noul consortiu universitar va fi unul "puternic, care sa fie privit cu respect si nu ca moneda de schimb sau troc politic".

"Eu tin foarte mult la autonomia universitara. Evident, o autonomie universitara intr-un cadru legal. Dar, autonomia este un lucru extrem de important si cred in aceasta decizie luata cu aprobarea Senatelor universitatilor. Este o garantie a universitatilor, a autonomiei, fara sa mai existe niciodata, speram, necesitatea respingerii din partea unor structuri academice a interventiei politice, pentru ca aceasta nu va mai exista. Cred sincer ca interventia politica in zona universitara este o greseala. Putem discuta foarte mult pe acest subiect, il reiau pentru ca e important, si «trocul politic» de care vorbea domnul primar, care s-a incercat si la Targu Mures, nu este unul de care se va mai putea discuta sau se va mai discuta vreodata, nu la Targu Mures, ci niciunde in Romania", a spus Costoiu.

Ulterior, acesta a declarat presei ca autonomia universitara "trebuie sa se desfasoare in cadrul legii, aceasta nu inseamna anarhie, ci responsabilitate, in primul rand".

Citeste si:

Rectorii UMF si UPM Targu Mures, Leonard Azamfirei si Calin Enachescu, au semnat, joi, in prezenta ministrului Mihnea Costoiu, a zeci de cadre didactice de la cele doua universitati si a autoritatilor locale, un contract de parteneriat pentru constituirea unui consortiu universitar.

Potrivit celor doi, acesta este "primul pas" in vederea crearii unei "universitati metropolitane", la consortiu putand sa adere si cea de-a treia universitate publica din municipiu, cea de Arte, al carei rector, Sorin Crisan, a fost, de asemenea, prezent la festivitate.

Rectorul UMF Targu Mures, Leonard Azamfirei, a declarat ca universitatile din acest consortiu isi vor pastra autonomia, administratia si strategiile proprii, dar vor putea face proiecte de dezvoltare comune.

Pe de alta parte, rectorul UPM Targu Mures, Calin Enachescu, a precizat ca protocolul semnat prevede "obiective clare", printre care consolidarea informaticii medicale, satisfacerea cererii mari pentru specialisti in industria chimica si farmaceutica industriala - unde UPM vine cu partea de inginerie, iar UMF va participa cu partea de chimie si tehnologie chimica - si o serie de proiecte comune de cercetare.