“Alocarea bugetara trebuie sa atinga cel putin nivelul din 2013 - in caz contrar, pentru lunile ramase pana la sfarsitul anului, preconizam, pentru prima data din 1994, o evolutie ascendenta a mortalitatii infantile”, avertizeaza Salvati Copiii.

Anual, in cele 166 de unitati medicale din tara se nasc prematur intre 20.000 si 24.000 de bebelusi. Intr-o situatie grava se afla si maternitati importante din Romania printre care se numara Cantacuzino (Bucuresti), Filantropia (Bucuresti), Spitalul Judetean Cluj, Spitalul Judetean Piatra Neamt sau cel din Sibiu.

Rata mortalitatii infantile s-a diminuat in ultimele doua decenii in Romania, de la 24 de decese la mia de nasteri in 1994 la 9 in 2012. Cu toate acestea, Romania se afla, dupa sapte ani de integrare europenea, pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii infantile mai mult decat dubla (9%) fata de media de 4%.

Mortalitate infantila

Citeste si:

“Un singur exemplu din lista generoasa de suplimentari bugetare pentru 2014 arata ca renuntarea doar cu un procent (1%, adica 13 milioane lei) din marirea de care se bucura Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai putin de un procent (0,6%) din suma alocata in plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui numar de cateva sute de copii sa traiasca”, se mai arata in comunicatul Salvati Copiii.

Sursa foto: Salvati Copiii Romania

Sursa foto: Salvati Copiii Romania