Harta mortalitatii infantile, realizata de Salvati Copiii, arata ca exista clivaje cronice atat intre judete cat si intre urban si rural. Astfel, daca in Bucuresti rata mortalitatii infantile a coborat la 3,3 la mie, Tulcea are o rata de 14,7 la mie, peste dublul mediei nationale. Totodata, in Botosani, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras.

MAI JOS INFOGRAFIC - HARTA MORTALITATII INFANTILE

Cu toate ca rata mortalitatii infantile a scazut in ceea ce priveste media pe tara, la 6 la mia de copii nascuti vii, ies la iveala clivaje cronice intre judete, precum si intre urban si rural. O discrepanta dramatica se observa si intre urban si rural: in Botosani, de pilda, rata mortalitatii infantile in rural este de trei ori mai mare decat la oras, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

RAPORT Salvati Copiii: Peste o treime dintre copiii din Romania traiesc sub pragul saraciei si 150.000 adorm flamanzi

Potrivit centralizarii INS, sunt judete in care mortalitatea infantila este si de cinci ori mai mare fata de altele, unde sansa la viata a copiilor nascuti prematur sau cu patologii severe este mult mai buna.

Judetele cu cea mai dramatica rata:

• Tulcea – 14,7 la mia de copii nascuti vii
• Botosani – 12 la mia de copii nascuti vii
• Salaj – 11,1 la mia de copii nascuti vii

Judetele unde sansa la viata este optimista:

• Dambovita – 3 la mia de copii nascuti vii
• Ilfov – 4 la mia de copii nascuti vii
• Bucuresti – 3,3 la mia de copii nascuti vii

Este de mentionat ca rata mortalitatii infantile se afla in corelatie cu numarul nasterilor si al deceselor.

„Clivajul urias intre cateva judete ale tarii ne arata ca sansa la viata a nou-nascutilor depinde de accesul la servicii medicale si de dotare a maternitatilor cu aparatura medicala vitala. Este nu doar o nedreptate profunda, ci si o incalcare a dreptului la viata”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Vezi si: Cum arata "brazii de designer" vanduti pentru a ajuta 5.000 de copii

O discrepanta se observa si in ceea ce priveste sansa la viata a copiilor care se nasc in mediul rural. In toate judetele, cu exceptia Ilfovului, rata mortalitatii infantile este sensibil mai mare in mediul rural fata de mediul urban, dar in Botosani situatia este dramatica: 16,6 fata de 5,6 la mia de copii nascuti vii.

„Judetul Botosani este printre cele mai sarace regiuni din Uniunea Europeana. Mortalitatea infantila este influentata, mai ales in mediul rural, de saracie, accesul limitat la medicina primara, multe comune nu au medic de familie, si atunci cand el exista, se afla la distanta mare sau cu program divizat in mai multe localitati. La acestea se adauga numarul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate”, a explicat dr. Carmen Zaboloteanu, sef sectie neonatologie Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati Botosani.

Organizatia Salvati Copiii Romania a anuntat demararea unui amplu proiect de dotare a sectiilor pentru nou-nascuti, cu o investitie totala de aproximativ un milion de Euro, in 2020.

Astfel, parte a programului de combatere a mortalitatii infantile, Salvati Copiii Romania va achizitiona, pe parcursul anului 2020, aparatura medicala de ultima generatie pentru 35 de maternitati si sectii de terapie intensiva neonatala si pediatrie. In perioada 2012-2019, organizatia a reusit sa doteze 96 de maternitati din toate judetele tarii, cu 630 de echipamente medicale, in valoare totala de cinci milioane de Euro.

Pana pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descarca Formularul 230 sau Declaratia Unica, precompletate cu datele de identificare ale organizatiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate si depuse personal la administratiile financiare sau trimise prin posta, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie mentionata in formular, ea urmand sa fie completata de administratia financiara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri