Rata mortalitatii infantile e de cinci ori mai mare in Tulcea decat in Bucuresti, potrivit organizatiei Salvati Copiii, care atrage atentia ca acest clivaj intre judete vine din cauza ca exista zone vulnerabile in privinta aparaturii medicale neonatale.

Clivajul mare care exista intre judetele din tara in ceea ce priveste sansa la viata a nou-nascutilor prematur sau cu patologii grave arata insuficienta politicilor publice, care concentreaza maternitatile dotate cu aparatura medicala in zone geografice favorizate, lasand descoperite zone mai vulnerabile. Asa se face ca, in judetul Tulcea, rata mortalitatii infantile a fost, in 20181, de cinci ori mai mare decat cea inregistrata in Bucuresti, unde se afla majoritatea maternitatilor de nivel III (15,5 la mia de copii nascuti vii, fata de 3,6).

Salvati Copiii Romania a luat decizia de a interveni de urgenta, prin dotarea maternitatii Spitalului Judetean de Urgenta Tulcea, cu doua incubatoare si 9 injectomate, in valoare totala de 28.728 de Euro.

Maternitatea tulceana a mai primit anterior un incubator de transport, un incubator de terapie intensiva si un ventilator de suport respirator, valoarea donatiilor anterioare efectuate in judetul Tulcea fiind de 38.100‬ de Euro.

Judetele cu cele mai mari rate ale mortalitatii infantile

Datele semi-definitive procesate de INS pentru 2018 arata o radiografie a Romaniei definita de extremitati, in ceea ce priveste sansa nou-nascutilor la supravietuire.

Retail jobs
  • Tulcea - 15.5‰
  • Botosani - 12.9‰
  • Salaj - 11.5‰
  • Calarasi - 11.2‰
  • Caras-Severin - 10‰

La polul opus, cele mai mici rate ale mortalitatii infantile s-au inregistrat in judetele Dambovita (2.9‰), Municipiul Bucuresti (3.6‰), Ilfov
(4.1‰), Giurgiu, Arad, Timis cu (4.5‰).

Totodata, s-a mentinut clivajul urban/rural asa ca rata medie a mortalitatii in randul copiilor sub un an este de 5,3‰ in urban in 2018, fata de 7,4 la mia de copii nascuti vii, cat era in 2012. Pentru rural, rata medie este de 7,9‰ in 2018, fata de 12,9‰ cat era in 2012.

Tulcea, o zona geografica vulnerabilizata de lipsa politicilor publice

Particularitatile geografice ale judetului fac ca accesul la servicii medicale sa fie ingreunat. Iarna, singurele cai de acces pentru locuitorii Deltei, canalele, sunt blocate si accesul in zona este dificil.

Factorii de risc ai judetului Tulcea pot determina aparitia unor evenimente de sanatate publica neasteptate, care necesita aplicarea de masuri specifice deosebite cu efort sustinut financiar si uman specializat, iar accesul ingreunat la asistenta medicala reprezinta una dintre cauzele mortalitatii infantile ridicate.

Citeste si:
Cinci hectare de stuf au ars într-un sat din Tulcea
Cinci hectare de stuf au ars...

Dintre cazurile de mortalitate infantila inregistrate in Romania, o mare parte a fost asociata cu prematuritatea si greutatea mica la nastere, precum si cu afectiuni a caror origine se situeaza in perioada perinatala.1

In 2018, la Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea au fost inregistrate 952 de nasteri, dintre care 125 au fost de prematuri sub 2.500 de grame, iar in anul 2019, au fost inregistrate 822 de nasteri si 94 de nasteri premature. Mai mult, in 2019 au fost efectuate 10 transferuri catre unitati medicale dotate cu aparatura adecvata si s-au inregistrat 9 decese in randul nou-nascutilor.

Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri