Cresterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2014, potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, realizat de catre compania de consultanta financiara PwC, nivel similar celui de anul trecut (4,6%).

"Cu toate ca salariul minim la nivel national a fost majorat de doua ori in cursul unui an, cresterile salariale total efectuate de catre companii au fost destul de modeste in 2014. Pe de alta parte, tendinta de scadere a ratei inflatiei a redus presiunile salariale.", a spus Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica din Romania. Cea mai mare crestere salariala in 2014 a fost inregistrata in sectorul IT&C (7%), in timp ce cele mai modeste cresteri au fost raportate in sectorul bancar si de retail (ambele 3,2%).

Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau planuiesc sa majoreze salariile in 2014, in timp ce 14% fie nu intentioneaza sa faca acest lucru, fie nu au luat inca o decizie pana la momentul realizarii acestui studiu (n.r.: iulie 2014). "Avand in vedere ca redresarea economica la nivel european este inca fragila, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovada de precautie si vor monitoriza mai indeaproape costurile in anii urmatori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania au bugetat o crestere salariala medie tot de 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an." a adaugat Mihaela Mitroi.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, studiul PayWell arata ca jumatate dintre companiile din Romania ofera bonusuri fixe tuturor angajatilor, legate de sarbatorile de iarna, Paste sau vacanta de vara. Aceste bonusuri sunt oferite sub forma unor sume fixe si pot ajunge la 2.250 lei pe an. Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat, fiind oferit de majoritatea companiilor participante la studiu. Nivelul planificat al bonusurilor de performanta ajunge la pana la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.

Studiul arata tendinta de scadere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale in ultimii ani - beneficii sociale (tichete de masa, transport), beneficii de asigurari (asigurare de viata, medicale, scheme de pensii private), beneficiile de statut (masina de serviciu, telefon), sau beneficii legate de stilul de viata al angajatilor (activitati sportive si recreative, asistenta pentru copii angajatilor). Venitul fix (reprezentat de salariul de baza si bonusurile fixe) reprezinta acum 92% din totalul pachetului total de remunerare (in comparatie cu doar 69% in 2008), in timp ce bonusurile de performanta au scazut la 5% din totalul remuneratiei, iar beneficiile extra-salariale la 3%.

Citeste si:
Regina Maria lansează platforma de e-commerce pentru abonați
Rețeaua de sănătate Regina...

"Obiectivele de performanta au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanta mai scazute, in timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de masurile de eficientizare si reducere a costurilor luate de companii.", a declarat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania. Rezultatele celui de-al doilea studiu anual de resurselor umane elaborat de PwC, Saratoga, care analizeaza indicatori de eficienta a capitalului uman va fi lansat in cursul lunii noiembrie.

Sursa foto: Shutterstock / Rich man under paying worker

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri