Banicioiu: Persoanele care ajung in Romania din Africa, monitorizate pana la 21 de zile

Persoanele care vin in Romania din zonele africane afectate de Ebola sunt luate in evidenta de autoritati la intrarea in tara, iar directiile de sanatate publica le monitorizeaza starea de sanatate timp de pana la 21 de zile, a declarat, marti, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul a precizat ca fiecare calator care ajunge in Romania din Africa este luat in evidenta de autoritati cand intra in tara, pentru a i se evalua starea de sanatate. "Li se verifica temperatura si sunt monitorizati 21 de zile. (...) Toti cei care au intrat in Romania pana acum (veniti din Africa - n.r.) sunt monitorizati de DPS, starea de sanatate fiindu-le evaluata la fiecare doua zile", a spus Nicolae Banicioiu.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, in prezent, sub monitorizare. Seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, Victor Olsavsky, a precizat ca autoritatile romane s-au angajat sa monitorizeze starea de sanatate a cetatenilor romani care calatoresc intr-o zona din Africa afectata de Ebola sau care lucreaza acolo si vin periodic acasa, pentru a putea fi surprinsa o eventuala imbolnavire.

"Un pacient cu Ebola nu este contagios in perioada de incubatie, este contagios abia in momentul in care dezvolta simptome. Cel mai important este faptul ca acei cetateni romani stiu despre ce este vorba si este atat in interesul lor, cat si in interesul familiei lor ca sa se supuna acestei monitorizari. Monitorizarea consta in cateva lucruri simple: verificarea starii de sanatate si a temperaturii si este efectuata de catre directiile de sanatate publica. Autoritatile romane sunt instiintate de catre firmele care au lucratori romani in Africa, dar si de catre angajatii care revin in tara, ei afland deja despre aceasta procedura. Practic, prin intermediul nostru, dar si prin intermediul ministerului Afacerilor Externe, ei au fost informati despre existenta acestei proceduri", a spus Olsavsky.

El a mai explicat ca oamenii trebuie sa stie ca daca nu au venit in contact cu persoana infectata cu Ebola nu au cum sa se infecteze. "Aceasta este principala idee: nu se transmite pe calea aerului, se transmite prin contact direct cu persoana, prin secretiile, prin fluidele pe care corpul le secreta: transpiratie, voma, saliva, fecale, urina, sange si care ajung pe tegumentul omului sanatos. Care este probabilitate ca un cetatean roman, care nu este medic sau asistent, sa vina in contact cu asa ceva? Este foarte mica, dar obligatia noastra este sa ii informam ca exista aceasta problema", a mai spus seful Biroului OMS in Romania, scrie Mediafax.

Citeste si:
OMS încearcă să oprească izbucnirea unei noi epidemii de Ebola
OMS încearcă să oprească...

Directorul Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), Marc Sprenger, a declarat ca cel mai important este ca epidemia sa fie controlata in Africa si pentru acest lucru este necesar ca persoanele care ies din tarile afectate sa fie controlate inainte sa paraseasca tara, iar cele care au temperatura sa fie impiedicate sa plece.

El a mai spus ca din 38.000 de persoane a caror stare de sanatate a fost verificata, 77 aveau febra, insa in nici unul dintre aceste cazuri nu a fost vorba despre Ebola. Sprenger a adaugat ca, deocamdata, nu exista un tratament pentru Ebola, ci doar un medicament aflat in testare.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta in 29 septembrie ca nu vor mai fi trimise in Germania testele in cazul suspiciunilor de Ebola, pentru ca acestea pot fi facute la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. Epidemia de Ebola a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 7.400 de cazuri inregistrate in sapte tari, in principal in Liberia, in Sierra Leone si in Guineea.

Citeste si:
Cu mască sau fără la ora de sport? Ce spune Ministerul Sănătății
Cu mască sau fără la ora de...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri