Romania ia masuri de siguranta in cazul Ebola: etajul unui spital bucurestean a fost special amenajat pentru situatii de urgenta

La institutul "Matei Bals" din capitala a fost amenajat un etaj pentru eventualele cazuri de Ebola, avand 15 paturi si fiind complet izolat.

Un etaj al Institutului "Matei Bals" din capitala a fost amenajat pentru eventuale cazuri de Ebola, acesta avand o capacitate de 15 paturi, laborator propriu si fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Ministrul Sanatatii a precizat ca Romania este pregatita pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola, fiind constituit un Comitet national de coordonare, format din ministerele Sanatatii, Afacerilor Interne, Apararii Nationale, Afacerilor Externe si Transporturilor, potrivit Mediafax.

Banicioiu a spus ca acest comitet are atributii din momentul in care apare o suspiciune, trebuind sa coordoneze monitorizarea si izolarea pacientului confirmat.
"Se ocupa cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal si izolare. Este functional in acest moment. Echipamentele exista si ati vazut ca sunt deja, in spitalele desemnate, cum este «Matei Bals» pentru Bucuresti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativa, cum este recomandarea OMS. Este un intreg etaj amenajat la Bals, cu circuit separat, fara a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interactiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Intregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulante speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct", a spus demnitarul. El a mai precizat ca in fiecare zi sunt efectuate exercitii de instruire a personalului privind echiparea si dezechiparea, astfel incat sa fie prevenite cazurile de imbolnavire in randul cadrelor medicale.

Toate persoanele care vin din zonele africane afectate cu Ebola sunt monitorizate timp de 21 de zile

Nicolae Banicioiu a mentionat si un spital modular, care ar trebui sa aiba o capacitate de 20 de paturi. "Spitalul modular este al Ministerului Apararii. In momentul de fata, se fac ultimele amenajari", a mai spus ministrul Sanatatii. Persoanele care vin in Romania din zonele africane afectate de Ebola sunt luate in evidenta de autoritati la intrarea in tara, iar directiile de sanatate publica le monitorizeaza starea de sanatate timp de pana la 21 de zile, a declarat, marti, tot ministrul Nicolae Banicioiu. El a precizat ca fiecare calator care ajunge in Romania din Africa este luat in evidenta de autoritati cand intra in tara, pentru a i se evalua starea de sanatate.

"Li se verifica temperatura si sunt monitorizati 21 de zile. (...) Toti cei care au intrat in Romania pana acum (veniti din Africa - n.r.) sunt monitorizati de DPS, starea de sanatate fiindu-le evaluata la fiecare doua zile", a spus Nicolae Banicioiu. Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, in prezent, sub monitorizare. Seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, Victor Olsavsky, a precizat ca autoritatile romane s-au angajat sa monitorizeze starea de sanatate a cetatenilor romani care calatoresc intr-o zona din Africa afectata de Ebola sau care lucreaza acolo si vin periodic acasa, pentru a putea fi surprinsa o eventuala imbolnavire.

Citeste si:
BREAKING NEWS: Parlamentarii au decis ridicarea imunității lui...
BREAKING NEWS: Parlamentarii...

Monitorizarea consta in verificarea starii de sanatate si a temperaturii

"Un pacient cu Ebola nu este contagios in perioada de incubatie, este contagios abia in momentul in care dezvolta simptome. Cel mai important este faptul ca acei cetateni romani stiu despre ce este vorba si este atat in interesul lor, cat si in interesul familiei lor ca sa se supuna acestei monitorizari. Monitorizarea consta in cateva lucruri simple: verificarea starii de sanatate si a temperaturii si este efectuata de catre directiile de sanatate publica. Autoritatile romane sunt instiintate de catre firmele care au lucratori romani in Africa, dar si de catre angajatii care revin in tara, ei afland deja despre aceasta procedura. Practic, prin intermediul nostru, dar si prin intermediul ministerului Afacerilor Externe, ei au fost informati despre existenta acestei proceduri", a spus Olsavsky. El a mai explicat ca oamenii trebuie sa stie ca daca nu au venit in contact cu persoana infectata cu Ebola nu au cum sa se infecteze.

"Aceasta este principala idee: nu se transmite pe calea aerului, se transmite prin contact direct cu persoana, prin secretiile, prin fluidele pe care corpul le secreta: transpiratie, voma, saliva, fecale, urina, sange si care ajung pe tegumentul omului sanatos. Care este probabilitate ca un cetatean roman, care nu este medic sau asistent, sa vina in contact cu asa ceva? Este foarte mica, dar obligatia noastra este sa ii informam ca exista aceasta problema", a mai spus seful Biroului OMS in Romania. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta in 29 septembrie ca nu vor mai fi trimise in Germania testele in cazul suspiciunilor de Ebola, pentru ca acestea pot fi facute la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti. Epidemia de Ebola a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 7.400 de cazuri inregistrate in sapte tari, in principal in Liberia, in Sierra Leone si in Guineea.

Sursa foto: Shutterstock.com/Ebola

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri