Deputatii au votat in unanimitate acest proiect de lege, considerandu-l un gest ”reparatoriu”. Proiectul de lege initiat de Guvern modifica decretul lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi unor persoane persecutate din motive politice instaurata cu incepere de la 5 martie 1945, precum si cele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, informeaza Mediafax.

Astfel, de la 1 iulie 2015 fostii detinuti politici si cei stramutati in alta localitate sau deportati in strainatate sau prizonieri vor primi o indeminzatie lunara de 400 de lei, fata de 200 cat este in prezent, pentru fiecare an de detentie, deportare, stamutare in alte localitati sau prizonierat.

Persoanele care atunci au fost internate in spitale de psihiatrie sau au avut domiciliul obligatoriu vor primi cate 200 lei pentru fiecare an de internare sau de domiciliu obligatoriu. Sotul sau sotia acestora vor primi o indemnizatie lunara de 400 lei neimpozabila, daca ulterior nu s-a recasatorit. Aceste indemnizatii se vor cumula cu pensiile. Toti reprezentantii grupurilor parlamentare au sustinut acest proiect. Deputatul PNL Cristina Pocora a sustinut, insa, ca PNL a depus o initiativa pe aceeasi tema inainte de cea a Guvernului si acest proiect zace la comisie.

Pocora a solicitat ca prevederile acestui proiect sa fie aplicate la promulgarea legii si nu de la 1 iulie 2005, sustinand ca ”acesti oameni mor pe zi ce trece si pana la 1 iulie 2015 nu vor mai ramane multi”, dar popunerea a fost respinsa.
Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect de lege.