Aproximativ 700 de cereri de azil in Romania au fost depuse in perioada ianuarie - mai 2015, cele mai multe de cetateni sirieni, anunta Inspectoratul General pentru Imigrari, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, sarbatorita pe 20 iunie.

Conform datelor statistice, din anul 1991 pana in prezent, in Romania, 25.791 de persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protectie, dintre care 5.450 au primit statutul de refugiat sau protectie subsidiara. Cei mai multi solicitanti de azil provin din Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan si Siria, se arata intr-un comunicatul de presa al Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) si Agentiei ONU pentru Refugiati (UNHCR), potrivit Mediafax.

Ziua Mondiala a Refugiatului 2015 a fost marcata printr-o serie de evenimente care se incheie sambata, cu expozitia foto "Refugiatii: oameni obisnuiti aflati in situatii neobisnuite", organizata la Cluj de catre UNHCR si Federatia SHARE, in cadrul proiectului "Cluj - Capitala Europeana a Tineretului 2015". Inspectoratul General pentru Imigrari a organizat activitati in cele sase Centre de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil pe care le administreaza, de la Timisoara, Galati, Radauti, Somcuta Mare, Giurgiu si Bucuresti.

In aceste centre au avut loc competitii sportive, expozitii de fotografie si pictura tematica privind aspecte din viata persoanelor refugiate, excursii si drumetii menite sa familiarizeze cu traditiile si obiceiurile romanesti. La aceste activitati, sprijinite de organizatii nonguvernamentale cu atributii in domeniul azilului si integrarii, au participat refugiati si solicitanti de azil, dar si membri ai comunitatilor locale. "Refugiatii sunt oameni obisnuiti: studenti, fiice, muzicieni, sportivi. Singura diferenta dintre acestia si public consta in circumstantele extraordinare prin care trec: razboi, conflicte, persecutie. Viata acestora, odata normala, a fost rasturnata, fortandu-i sa-si paraseasca tara, devenind refugiati", se arata in comunicatul celor doua institutii.

Conform raportului UNHCR "Tendinte Globale- stramutarea fortata in 2014", lansat joi, la sfarsitul anului 2014 se inregistrau aproape 60 de milioane de persoane stramutate fortat, comparativ cu cele 51,2 milioane din anul anterior si cele 37,5 milioane cu zece ani in urma. Incepand din 2001, Ziua Mondiala a Refugiatului este sarbatorita in fiecare an pe 20 iunie. Aceasta a fost oficiata odata cu adoptarea de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite a Rezolutiei 55/76, din 4 decembrie 2000.

Statele au obligatia sa ofere refugiatilor protectie impotriva returnarii in tara de origine, acces efectiv si neingradit la procedura de azil si la teritoriu precum si asistenta materiala, medicala si sociala in vederea integrarii. Garantarea acestor drepturi deriva din Conventia de la Geneva din 1951 si Protocolul de la New York din 1967, instrumente internationale pe care Romania le-a ratificat in anul 1991.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri