"In ceea ce priveste investitiile, ministrul Finantelor ne-a informat ca vrea sa aiba o abordare putin diferita, pe care noi o sustinem, in asa fel incat astazi discuta cu ministrul Dezvoltarii si ministrul Transporturilor pentru a vedea toate procedurile care sa fie adoptate sau modificate pentru ca nivelul de absorbtie a fondurilor publice pentru realizarea investitiilor din Romania sa creasca", a spus Dragnea, scrie Mediafax.

El a aratat ca la Ministerul Transporturilor sunt bani necheltuiti, aproximativ 10% din suma alocata, iar la Ministerul Dezvoltarii exista 4000 de santiere deschise, iar banii necheltuiti vor fi disponibili pentru decontarea facturilor proiectelor de investitii.

"Este vorba, in principal, ca, din pacate, si nu din vina ministrilor care au fost la Transporturi, ci din alte motive (...), la Ministerul Transporturilor sunt sume foarte mari necheltuite, se pare ca este vorba de 10% din suma alocata si necheltuita din varii motive. La Ministerul Dezvoltarii, situatia este alta. Exista peste 4000 de santiere deschise in special in zona rurala si acesti oameni asteapta ca si la ei in sat sa ajunga UE (...). Este vorba ca aceste santiere, in care sunt lucrari in continuare si unde, daca se aloca bani, incep sa se cheltuie de a doua zi, sa fie finantate si finalizate. Domnul Teodorovici a spus asa: Exista bani disponibili pentru a se finaliza si finaliza investitii in Romania, dar nici nu vrea sa mai tina bani intr-un minister, la o companie, de exemplu la compania de drumuri, unde sunt miliarde care se cheltuie si pe care nu-i foloseste nimeni, in loc sa fie alocati banii in domenii in care, unde se aloca, incep de a doua zi sa se cheltuiasca", a explicat Dragnea.

El a precizat ca banii vor fi disponibili si cei care vor avea facturi vor avea decontarea facturilor. Intrebat daca va exista o competitie interna intre alesii locali, cine vine cu proiectul la Bucuresti, Dragnea a raspuns: "Acolo trebuie sa ajungem".

Nu se taie bani de la Sanatate, Educatie, Infrastructura

Liviu Dragnea a anuntat luni, dupa sedinta coalitiei, ca formatiunile aflate la guvernare sustin in continuare Sanatatea, Educatia si Infrastructura, adaugand ca rectificarea bugetara este una pozitiva si ca "nu se taie bani".

Citeste si:

"Sustinem principiile pe care Guvernul le are in vedere, care vor fi cuprinse in ordonanta de rectificare, si anume se sustin in continuare domeniile importante: sanatate, educatie, infrastructura. De asemenea, nu se taie bani de la aceste domenii, nu se taie bani pentru ca sunt bani in plus. Continua discutiile astazi intre domnul ministru Teodorovici si ceilalti ministri si, bineinteles, discutii la care participa premierul Victor Ponta", a declarat presedintele interimar al PSD.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca rectificarea bugetului este una pozitiva, avand in vedere ca, pe primele sase luni, Romania are un plus de patru miliarde lei si nu un deficit de 13 miliarde de lei, conform legii bugetului de stat.

"Ideea e urmatoarea, ca sa inteleaga toata lumea, ca e cu cifre si nimeni nu le intelege. Conform Legii bugetului de stat, aprobata de Parlamentul Romaniei, in consultare cu institutiile internationale, pe primele sase luni, Romania trebuia sa aiba un deficit de 13 miliarde de lei, adica sa cheltuiasca mai mult decat sa incaseze. Pe primele sase luni, Romania are un plus de patru miliarde de lei, deci nu a cheltuit mai mult decat a incasat, ci a incasat mai mult decat a cheltuit. Asta inseamna ca putem sa dam toti banii pentru dublarea alocatiilor pentru copii, care nu era prevazuta in buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu era prevazut in buget, si ma refer la diplomati, grefieri, personalul nedidactic, si tot ramanem cu bani. (...)Asta trebuie sa inteleaga oamenii", a spus Ponta, inainte de sedinta BPN al PSD.

El a adaugat ca acest lucru inseamna ca rectificarea bugetara este pozitiva: "Daca sunt mai multi bani decat in Legea bugetului de stat, asta inseamna rectificare pozitiva, ce se taie la transporturi, se taie acei bani care erau prevazuti ca si cofinantare pentru proiecte care si asa nu se mai fac pana pe 31 decembrie din motive de suspiciuni, de ancheta, investigatii. E in fiecare an din ce in ce mai rau".