Ministrul Educatiei, Mihai Sorin Cimpeanu, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Timisoara, ca peste trei mii de cadre didactice tinere din invatamantul universitar vor parasi sistemul, scrie Mediafax.

"La nivel national, la inceputul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La inceputul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fara titlu de doctor. Conform legii, in data de 30 septembrie, din pacate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reusit sa sustina tezele de doctorat in intervalul ianuarie - septembrie vor fi nevoiti sa paraseasca sistemul.

Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Inregistram o scadere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel national in 2010 la 17% la inceputul anului 2015. Iesirea din sistem a acestor colegi tineri fara titlu de doctor va afecta si mai mult proportia cadrelor didactice tinere care activeaza in invatamantul superior si asta, in ultima instanta, daca nu gasim solutii, va afecta dezvoltarea in ansamblu a invatamantului superior din Romania”, a declarat Cimpeanu.

Ministrul Educatiei a adaugat ca, incepand de miercuri, Romania "se poate mandri" cu un procent de suta la suta cadre didactice universitare cu titluri de doctor, dupa ce cele peste trei mii de cadre didactice vor parasi sistemul. "Vor ramane doar cei cu titlu de doctor si ne vom putea lauda, dar oare la ce ne va folosi ca avem suta la suta cadre didactice ce detin titlul de doctor?”, s-a intrebat ministrul.

Citeste si:

Acesta a adaugat ca in decembrie anul trecut a initiat o Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care a reusit devansarea termenului initial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c., in asa fel incat tinerii interesati sa isi poata obtine doctoratele.

”Am gasit intelegere de la Guvern sa devansam termenul, ceea ce s-a si intamplat printr-o OUG din decembrie anul trecut. Am gasit ca nu este normal ca niste colegi care si-au inceput lucrul cu cateva zeci de mii de studenti sa fie nevoiti sa iasa din sistem la 11 februarie. Ca si cadru didactic am sustinut ca trebuie sa isi duca la capat ceea ce au inceput pana la sfarsitul anului universitar. Si la nivel de legalitate sunt unele semne de intrebare, pentru ca acestia au obtinut un consurs de ocupare a locului de munca”, a afirmat ministrul.

Sorin Mihai Cimpeanu s-a declarat, totodata, ingrijorat de cei care vor veni in locul celor care parasesc sistemul de invatamant, deoarece salariile sunt destul de mici. ”Sunt ingrijorat de cei care vor veni in locul acestor colegi, stiut fiind faptul ca le cerem sa aiba foarte multe lucruri, iar sistemul de salarizare la nivelul debutantilor nu este, din pacate, suficient de atractiv”, a mai spus ministrul.

Mihai Sorin Cimpeanu a participat, luni, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ”Regele Mihai I al Romaniei”, unde a primit si titlul de Doctor Honoris Causa.