Peste jumatate din copiii din Romania (51%) risca sa traiasca in saracie, ceea ce inseamna astfel ca ei risca cel mai mult din toate statele Uniunea Europene, potrivit unui studiu realizat de Eurostat.

Astfel, Romania se afla pe primul loc in ce priveste numarul copiilor expusi la saracie, inaintea Bulgariei (45,2%) si Ungariei (41,4%), in timp ce procentul este mult mai mic in tari precum Danemarca (14,5%), Finlanda (15,6%) si Suedia (16,7%).

Per total, 1 din 4 copii risca saracia in Europa. Potrivit Eurostat, aproximativ 26 de milioane de copii (sub 18 ani) risca saracia si excluziunea sociala (2014). Acest numar reprezinta 27,7% din totalul copiilor din UE.

Mai mult de un sfert dintre copiii din Europa sunt expusi riscului de saracie si excluziune sociala, lucru ce va avea repercusiuni pentru ei pe tot parcursul vietii. Marti, 24 noiembrie, deputatii europeni au votat o rezolutie ce indeamna tarile UE sa stimuleze eforturile de combatere a saraciei in randul copiilor si a inegalitatilor sociale. Textul a fost aprobat cu 569 voturi pentru, 77 impotriva si 49 de abtineri.

Conform Conventiei ONU privind drepturile copilului, toti copiii ar trebui sa aiba garantat dreptul la educatie, servicii de sanatate, locuinte, timp liber si un regim alimentar echilibrat. Cu toate acestea, in Europa lucrurile arata destul de diferite.

Problema malnutritiei in randul copiilor este, de asemenea, in crestere in Europa. Potrivit UNICEF, procentul de copii care nu isi pot permite sa manance carne sau peste o data la cel putin doua zile s-a dublat in Estonia, Grecia si Italia (din 2008).

Excluziunea sociala

Saracia nu este doar o chestiune de bani. Pe langa imposibilitatea de a acoperi nevoile de baza ale copiilor, cum ar fi alimentele, imbracamintea si locuinta, saracia mai inseamna si excluziunea sociala sau lipsa de acces la sanatate si educatie de calitate. Copiii care traiesc cu parintii singuri, in special mame singure, sunt supusi unui risc mai mare de saracie.

Reactia Parlamentului

Deputatii au adoptat marti o rezolutie ce solicita tarilor UE sa faca din copii o prioritate in politicile lor. Acestia mai recomanda ca statele membre sa garanteze copiilor acces la educatie gratuita si de calitate.

Raportoarea Inês Cristina Zuber (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica, Portugalia) a declarat: „politicile de austeritate au creat aceasta situatie, care s-a inrautatit". Dumneaei a adaugat ca statele membre trebuie „sa asigure accesul la educatie, sanatate si servicii de securitate sociala pentru copii si familiile lor”, sa combata somajul si sa promoveze „siguranta locului de munca, o nutritie echilibrata si locuinte adecvate”.

Sursa foto: Olesia Bilkei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri