Obligativitatea difuzarii imnului la radio-TV, primul pas spre cenzura

Valentin Jucan, membru al CNA, spune ca parlamentarii trebuie sa inteleaga ca nu pot impune televiziunilor si radiourilor private ce anume sa difuzeze, precizand ca trebuie retrasa initiativa legislativa privind obligarea posturilor sa transmita in fiecare dimineata imnul Romaniei.

Potrivit unui proiect legislativ de modificare a Legii audiovizualului, care ii are ca initiatori pe deputatii Mihai-Bogdan Diaconu si Razvan Tanase, "toti furnizorii de servicii media audiovizuale aflati sub jurisdictia Romaniei au obligatia sa difuzeze in fiecare zi de la ora 7.00 Imnul National al Romaniei, varianta integrala". Acest proiect se afla in prezent in consultare publica, potrivit Mediafax.

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), spune ca respinge ideea de a li se impune televiziunilor si radiourilor ce anume si cand sa difuzeze un anumit tip de program.

"Nu comentez oportunitatea difuzarii imnului la televizor si radio. (As prefera, totusi, ca in scoli sa se petreaca acest lucru; doua strofe, nu mai mult.) Resping, insa, ideea de a impune radiodifuzorilor ce anume si cand sa difuzeze un anumit tip de program", spune Valentin Jucan.

Valentin Jucan li se adreseaza totodata initiatorilor acestui proiect legislativ, cerandu-le sa il retraga. Jucan mai spune ca Televiziunea Romana difuzeaza imnul national.

Citeste si:
Un nou post TV este gata de lansare
Un post TV pentru intreaga...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

"Domnilor parlamentari, cu siguranta ati fost bine intentionati, dar inainte de a face astfel de propuneri care vizeaza un domeniu care opereaza exclusiv cu 'libertatea exprimarii', consultati-va cu cei avizati, altfel va faceti de ras. Trebuie sa intelegeti ca nu puteti impune unei televiziuni sau unui radio ce anume sa difuzeze. Acesta este primul pas spre cenzura. Urmatorul pas, cel care desavarseste cenzura, este sa impuneti ce anume sa nu difuzeze. Ar mai fi un aspect important, anume ca Televiziunea publica - TVR are obligatii speciale, ea fiind, prin definitie, televiziunea nationala. TVR difuzeaza de mult timp, de dimineata, in deschiderea programului, imnul national. Insa TVR este una, iar celelalte posturi, private, reprezinta altceva. Asa ca, va rog, in calitate de membru al Consiliului National al Audiovizualului, retrageti-va aceasta propunere legislativa. Sunt alte lucruri mult mai bune de facut", mai spune Valentin Jucan.

Pe de alta parte, potrivit initiatorilor propunerii legislative, aceasta "are ca scop intarirea sentimentului national si al respectului fata de insemnele nationale intr-un moment in care acestea sunt fie lasate uitarii si neglijate, fie chiar indepartate din constiinta publica". Proiectul nu prevede insa sanctiuni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri