Razvan Burleanu, presedintele Federatiei Romane de Fotbal (FRF), a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro, ca nu s-a luat la nivelul federatiei inca nici o decizie cu privire la mutarea meciului dintre Romania si Spania, din 27 martie anul curent, deoarece disputarea acestuia a fost convenita, in urma discutiilor cu omologii spanioli, sa aiba loc pe stadionul Arena Nationala.

"Nu am luat aceasta decizie, deoarece potrivit comunicarii noastre cu Federatia Spaniola a fost ca acest meci sa aiba loc la Bucuresti. In plus, ceea ce am specificat si in scrisoarea deschisa de astazi, este faptul ca ne rezervam dreptul sa solicitam prejudicii, atat financiare cat si de imagine, daca acest stadion nu va fi deschis pentru data de 27 martie", a declarat Razvan Burleanu (foto).

El a adaugat ca nu se pune problema ca Federatia Spaniola sa solicite despagubiri daca meciul nu se va disputa pe Arena Nationala, deoarece nu a fost stipulat in contract locul exact de desfasurare, ci doar pe teritoriul Romaniei. Razvan Burleanu a subliniat ca dorinta de ambele parti este sa se joace pe stadioane cu capacitate mare, cum ar fi Arena Nationala, dar fiind un meci amical nu se pune problema de repercusiuni, indiferent unde va fi jucat.

Presedintele FRF a transmis, prin intermediul site-ului oficial al institutiei pe care o conduce, o scrisoare deschisa catre Primaria Capitalei, pentru a urgenta rezolvarea problemelor si redeschiderea Arenei Nationale pentru meciul cu Spania.

"Daca FRF ar fi fost administratorul acestui stadion, v-as fi spus ca de maine se poate juca. De ce spun acest lucru? Deoarece, asa cum am mentionat si in scrisoarea publica trimisa astazi, pozitia noastra este ferma: da, ne asumam raspunderea. Nu este o raspundere asa in orb. Am studiat toata documentatia si avizele tehnice si am inceput sa deprind cuvintele si conceptele utilizate de ce cei de la ISU", a mai spus Razvan Burleanu.

Arena Nationala, in continuare fara aviz ISU

Arena Nationala a fost inchisa din pricina faptului ca nu indeplinea toate avizele ISU. Oficialii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) au inspectat saptamana trecuta stadionul si au decretat ca FRF si Primaria Capitalei pot redeschide arena cu conditia ca proprietarul complexului, in speta Primaria, sa-si asume raspunderea pentru acest lucru.

"Cand spun ca nu ne asumam in „orb” ma refer insa la faptul ca am vorbit cu reprezentantii de la Ministerul de Interne pentru suplimentarea fortelor de ordine. Deci un control mai strict, mai multi jandarmi, mai multi pompieri, mai multi stewarzi. Nu avem nici un precedent. Adica acest stadion in caz de calamitati naturale reprezinta unul dintre obiectivele strategice ale Bucurestiului. El poate gazdui undeva la 20.000 de oameni, in cazul unui dezastru natural, arata Razvan Burleanu.

In continuare, presedintele FRF a adaugat ca "se pare ca din punct de vedere al anumitor institutii, si anume Primaria Capitalei, el nu poate fi insa deschis pentru un meci de fotbal. De aceea, practic, am solicitat Primariei, si in primul rand Consiliului General, sa isi asume raspunderea alaturi de noi in ceea ce priveste organizarea acestui meci".

Scrisoarea deschisa postata pe site-ul FRF:

"Va rog sa primiti salutarile cordiale ale Federatiei Romane de Fotbal insotite de speranta ca situatia prezentata mai jos va gasi un ecou in deciziile dvs. administrative.

Am sa ma refer la un subiect pe care il cunoasteti foarte bine datorita mediatizarii sustinute de care beneficiaza: starea Arenei Nationale. Dupa cum bine stiti, acest obiectiv major al Capitalei, si nu numai, este inchis publicului de aproape 4 luni din cauza lipsei autorizatiei de securitate la incendiu. Masura pare de neinteles in conditiile in care pe aceasta arena s-a disputat deja o finala de Europa League in 2012, cand a trecut de cele mai drastice avizari internationale. Alte cateva zeci de meciuri s-au disputat pe Arena Nationala fara sa existe nici cel mai mic incident care sa puna in pericol siguranta spectatorilor. Doar in 2015, peste 120.000 de romani au participat la cele trei evenimente organizate aici de Federatia Romana de Fotbal. In ciuda acestor realitati, Arena Nationala este inchisa si astazi.

In calendarul Echipei Nationale de fotbal a Romaniei, revenita dupa aproape un deceniu in elita fotbalului mondial, prelungirea acestei situatii inacceptabile ar priva romanii de o partida istorica pe Arena Nationala impotriva Spaniei, campioana europeana en-titre. In plus, pe 3 iunie, exact inaintea plecarii tricolorilor spre Euro 2016, romanii nu ar mai avea prilejul sa isi poata sustine favoritii la o ultima partida acasa.

In rezolvarea acestei situatii a venit zilele trecute decizia Camerei Deputatilor de a modifica Ordonanta de Urgenta nr. 52 din 2015 in sensul stabilirii unui termen de intrare in legalitate pentru obiectivele care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, asa cum este si Arena Nationala. Aceste obiective au obligatia de a obtine aprobarea pana la 31 decembrie 2016. In acest rastimp, obiectivele ar urma sa functioneaze pe raspunderea beneficiarului din punct de vedere al asigurarilor masurilor de securitate la incendii. Speram ca Legea de aprobare a OUG sa primeasca cat mai curand votul final si sa poata pleca spre promulgare.

Citeste si:

    Cu convingerea ca si Presedintia Romaniei va aprecia necesitatea aplicarii acestei masuri tranzitorii, va informam ca Federatia Romana de Fotbal isi va asuma raspunderea pentru siguranta in caz de incendiu in organizarea evenimentelor sportive pe acest stadion. Vom aplica acelasi plan de pregatire cu succes a evenimentului ca si pana acum si vom tine cont si de noile recomandari ale autoritatilor, daca vor exista.

    Mentionam si faptul ca Ministerul de Interne si toate institutiile abilitate s-au angajat deja ca vor contribui la asigurarea securitatii spectatorilor:

    • Jandarmeria va institui un filtru special de control pentru materialele pirotehnice si va asigura asistenta in interiorul stadionului in caz de urgenta
    • Pompierii vor avea efective sporite fata de alte actiuni trecute
    • FRF nu va vinde numarul maxim de bilete, pentru a putea asigura culoare de defluire. Va spori numarul stewarzilor si ii va instrui suplimentar.

    Solicitam Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa se alature initiativei noastre si sa determine Primaria Capitalei sa-si asume aceeasi raspundere pentru organizarea evenimentelor sportive, in calitatea sa de proprietar al Arenei Nationale. Avand in vedere ezitarile si inconsecventa Primarului General al Capitalei in privinta rezolvarii situatiei Arenei Nationale avem speranta ca dvs., prin mecanismul decizional al CGMB, veti suplini indecizia Primarului General printr-o hotarare de Consiliu.

    Citeste si:

      In sprijinul acestui demers va prezentam si un argument de ordin financiar. Romania a primit in premiera dreptul de gazduire pentru un Campionat European de Fotbal, cel din 2020. Acest succes a fost obtinut prin Arena Nationala, stadionul unde urmeaza sa se dispute patru meciuri la cel mai mare eveniment sportiv gazduit vreodata de tara noastra. Este de neconceput ca acest stadion, unde s-a desfasurat si o finala Europa League si care a fost acceptat de UEFA printre gazdele Euro 2020 sa treaca printr-o astfel de criza, lungita peste masura, care creeaza incertitudine si, implicit, ar putea duce la ridicarea dreptului de organizare al competitiei.

      Veti intelege, desigur, ca, in aceasta nedorita situatie, Federatia Romana de Fotbal se va vedea nevoita sa actioneze in instanta Primaria Capitalei pentru recuperarea prejudiciului creat, finaciar si de imagine. Nu suntem in masura sa evaluam si prejudiciile create pentru Capitala Romaniei insasi, dar suntem convinsi ca si acestea ar fi considerabile.

      In asteptarea unei solutii rationale de redeschidere a Arenei Nationale pentru beneficiul tuturor romanilor, va doresc sa aveti curaj si inspiratie in luarea unei decizii necesare".

      Sursa foto: Mediafax Foto

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri