"Eu sunt pentru a duce acest suport tehnic la Parchete si a-l face procurorii. (…) Ma bucur ca doamna Pruna (ministrul Justitiei – n.r.) a obtinut asta, suplimentarea la DNA care avea oricum, dar nu numar suficient, a obtinut 40 de lucratori de politie judiciara la DIICOT si inca 40 pe Ministerul Public care vor lucra sa acopre toata tara", a spus Macovei la B1 TV.

Fostul ministru a punctat ca problema tine de felul in care se face trecerea de la SRI la Ministerul Public, avand in vedere ca nu poate fi realizat intr-o perioada scurta de timp, scrie Mediafax.

"Se poate schimba, sunt tari in care este asa, sunt tari in care este altfel – interceptarile sunt la procurori. Problema este cum se face aceasta trecere. Sunt pentru a avea aceste sisteme de interceptari, adica suportul tehnic de interceptare, de inregistrare ambientala sa fie la procurori. Singura problema este ca asta nu se poate face peste noapte si cu niste dispozitii care retroactiveaza si care ridica semne de intrebare cu privire la soarta dosarelor in curs", a atentionat Monica Macovei. Fostul ministru a afirmat, de asemenea, ca decizia CCR pe tema interceptarilor nu este clara pe tema retroactivitatii si duce la interpretari diferite in randul judecatorilor, creand haos in Justitie.

"Interpretarea diferita a unei decizii a Curtii Constitutionale care nu e clara cu retroactivarea creaza un haos in justitie sau creaza interpretari diferite si solutiile vor fi diferite. Fiecare judecator va decide, or exact previzibilitatea justitiei este un exemplu de drept al omului pentru ca omul are dreptul la o justitie previzibila, nu la loterie. Depinde la ce judecator nimeresc", a subliniat Macovei. Ea s-a referit la interpretarea unuia dintre membrii Curtii Constitutionale, Daniel Morar, potrivit caruia interceptarile care au trecut de camera preliminara raman legale.

Citeste si:

De asemenea, Monica Macovei a amintit si de interpretarea data de judecatorul Cristi Danilet, care considera legale toate interceptarile facute pana acum de SRI pentru ca au fost efectuate in baza unei legi care nu era inca declarata neconstitutionala, insa problema este la mandatele aflate in curs, care nu mai sunt valabile din momentul publicarii deciziei CCR. Ea a mai sustinut ca serviciile nu fac niciodata urmarire penala, SRI asigurand de ani de zile doar suportul tehnic. Implicarea SRI a inceput dupa identificarea in strategia de siguranta nationala a coruptiei ca pericol la siguranta nationala, a adaugat Macovei, dand exemplul Ucrainei, care a fost "foarte usor de cucerit find corupta".

Sursa foto: Facebook/Monica Luisa Macovei