O urmare a efectelor crizei economice se vede si in randul tinerilor. Un procent de 71% din tineri, cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani, se simt marginalizati in Romania. Din acest procentaj doar 34% din ei se simt motivati sa plece din tara din aceasta cauza, arata cel mai recent sondaj Eurobarometru, realizat la comanda Parlamentului European.

Sondajul arata faptul ca urmarile crizei economice afecteaza mai mult de jumatate din tinerii europeni cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani, care se simt marginalizati in tarile lor. Dintre acestia sunt putini care vor sa emigreze.Sondajul arata ca aproape toti respondentii se declara interesati sa afle mai multe despre Uniunea Europeana si felul in care functioneaza institutiile acesteia, conform News.ro



Astfel, o majoritate absoluta dintre respondentii din 20 de state membre au declarat ca se simt marginalizati, media la nivel european fiind de 57% (cu un maxim de 93% in Grecia si un minim de 27% in Germania). In cazul Romaniei, 71% din tineri au sentimente de excludere din cauza crizei.

85% din tinerii din Romania nu au calatorit niciodata intr-o alta tara UE

Acelasi studiu arata ca, in cazul Romaniei, 51% din tineri nu sunt interesati sa lucreze sau sa studieze in strainatate, in timp ce 44% ar dori sa faca acest lucru, iar 85% nu au calatorit niciodata intr-o alta tara UE pentru a studia sau pentru a munci. La nivel european, 61% din tineri nu doresc sa studieze sau sa lucreze intr-o alta tara UE, in timp ce 32% vor.

Referitor la importanta cunostintelor despre UE si a participarii la vot la alegerile europene, 89% din respondentii romani considera ca este important sa invete despre Uniunea Europeana si despre cum functioneaza institutiile acesteia si 37% considera ca votul la alegerile pentru
Parlamentul European este cea mai buna metoda de a participa in mod eficient la viata publica a Uniunii.

Retelele de socializare: 49 % din tinerii romani sunt de acord cu retelele sociale

Totodata, studiul arata ca dintre tinerii europeni, care sunt foarte activi pe retelele sociale, 46% (49% in cazul Romaniei) considera ca aceste retele reprezinta "un progres pentru democratie, deoarece permit tuturor sa participe la dezbaterea publica". In schimb, 27% (atat la nivelul UE, cat si al Romaniei) cred ca acestea reprezinta "un risc pentru democratie, din cauza potentialei utilizari necorespunzatoare a datelor cu caracter personal".

Cercetarea sociologica a fost efectuata intre 8 si 25 aprilie 2016, pe un esantion de 10.294 de tineri din cele 28 de state membre UE, cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani si a fost realizat la comanda Parlamentului European, existand diferente semnificative de la un stat la altul in ceea ce priveste raspunsurile inregistrate. Rezultatele sondajului au fost publicate in contextul in care Parlamentul European organizeaza in perioada 20-21 mai la Strasbourg Evenimentul European pentru Tineret.

Sursa foto: Sabphoto / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri