Ceea ce deosebeste aceasta revolutie industriala de cele precedente sunt viteza si amploarea. In contrast cu revolutiile industriale anterioare, acestea nu are loc doar in sectorul productiei sau al operatiunilor automatizate ci transforma serviciile si profesiile, potrivit News.ro.

Sarcini despre care se credea ca pot fi executate doar de mintea umana, de la conducerea camioanelor pe autostrazi la conceperea documentelor juridice su analizarea cercetarilor medicale, pot fi efectuate in prezent de aplicatii informatice, datorita inteligentei artificiale si a sistemelor de analiza a datelor. Acest fapt poate duce la salturi uriase in productivitate si la imbunatatirea standardelor si a sperantei de viata a miliarde de oameni.

Schimbarile au insa si efecte perturbatoare, avand capacitatea sa distruga actuala organizare corporatista si sa inlocuiasca zeci de milioane de muncitori. Intre profesiile aflate in pericol sunt cele de contabil, avocat si medic, care pana in prezent nu aveau de ce sa se teama de automatizare. Mai mult decat atat, viteza cu care au loc schimbarile face ca oamenii sa aiba mai putin timp sa se adapteze la aceasta lume noua si sa invete competente noi.

Sursa foto: Willyam Bradberry/ Shutterstock