Peste 3.000 de copii, impreuna cu parinti si profesori, au vizitat, duminica, Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a saptea editie a evenimentului “Porti deschise pentru copii”, de la bebelusi la elevi de liceu, acestia avand ocazia sa vada sala de plen a Camerei Deputatilor, biroul presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea si cateva din salile cele mai importante ale cladirii.

Camera Deputatilor nu se afla la prima editie a ”Portilor deschise pentru copii”, eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 iunie, Ziua internationala a Copilului. Astfel, de la prima editie desfasurata in 2007, evenimentul a adus aproape 20.000 de vizitatori, scrie News.ro.

Anul acesta, printre vizitatori s-au aflat de la bebelusi de pana intr-un an, pana la liceeni, insotiti de parinti, profesori si educatori, din toate zonele ale tarii. Au fost prezenti elevi din Ialomita, Vrancea, Tulcea, care au plecat de la primele ore ale diminetii din orasele lor pentru a ajunge la ora 10.00 la Palatul Parlamentului.

In circuitul turistic au fost incluse salile “I.C. Bratianu”, „Take Ionescu”, „Unirii”, „Al.I. Cuza”, „Nicolae Iorga”, „Nicolae Balcescu”, Galeria de onoare, dar si alte cateva spatii care nu fac parte din circuitul obisnuit de vizitare, printre care sala de plen si salile „Spiru Haret” si „I.G. Duca”.
A

nul trecut 5.500 de copii treceau pragul Parlamentului, anul acesta numarul fiind mai mic, in jur de 3.000 de copii.

Citeste si:
6 experti straini ofera training GRATUIT educatorilor din Romania
Sase experti britanici in...

Pe tot parcursul turului de vizitare, copiii au facut poze si s-au declarat impresionati de lungimea holurilor si a salilor din Palatul Parlamentului, precum si de frumusetea candelabrelor de cristal.

Majoritatea s-au echipat de acasa cu tablete si telefoane performante pentru a imortaliza imaginile din Parlamentul. Si-au facut fotografii la tribuna din sala de plen, dar si cu statuile de pe holuri.

Celor mai mici le-a fost destul de greu sa respecte culoarele stabilite de organizatori si au mai trecut liniile de protectie, spre disperarea parintilor care nu stiau cum sa ii recupereze. Au avut insa ajutorul angajatilor din Camera Deputatilor, care au supravegheat turul de vizitare, pe tot parcursul sau.
Cand au obosit, copiii s-au intins pe covoare pentru o pauza scurta si apoi au pornit din nou, nu inainte de a-si mai face cateva poze in grup sau individual.

Un copil din Vrancea i-a marturisit profesoarei cu care venise, in timp ce se indrepta spre biroul presedintelui Camerei Deputatilor, ca el doreste sa se faca primar, iar un altul a intrebat daca presedintele Iohannis lucreaza in aceasta cladire.

Citeste si:
Peste 1,3 milioane de copii si adolescenti sunt arestati in fiecare an
Statistica ingrijoratoare:...

Desi multi dintre ei nu stiau ce anume fac parlamentarii in aceasta cladire, unii s-au declarat convinsi de utilitatea muncii alesilor in legislativ. ”Eu cred ca parlamentarii ar trebui sa dea banii la cei mai saraci, sa nu ii mai pastreze ei”, a spus, hotarat, un baiat de clasa a 5-a din Ialomita.

Principalele atractii au fost statuile diferitelor personalitati, langa care si-au facut poze, dar si panourile pe care se afla numele tuturor presedintilor Camerei Deputatilor.

Unii copiii stiau si istoria cladirii Parlamentului si afirmau ca, in mod sigur, la tribuna plenului a stat Nicolae Ceausescu. O fetita i-a spus mamei sale ca Palatul Parlamentului seamana foarte mult cu Casa Alba, pentru ca asa a vazut la televizor.

Multi bucuresteni au afirmat ca au profitat de ziua libera pentru a veni cu copiii la Palatul Parlamentului, in conditiile in care, pe 1 iunie, de Ziua Copilului, se lucreaza, fiind miercuri si nu pot petrece timp cu cei mici.

Citeste si:
Barna: Parlamentul da bacalaureatul politic in fata cetatenilor
Dan Barna: Astazi,...

Pana la ora 15.00 au avut timp copiii sa admire maretia cladirii Parlamentului, la final facand un popas si in Parcul Izvor, care se afla vis-a-vis de Camera Deputatilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Portile deschise la Camera Deputatilor de 1 iunie, pentru copii